O ja, nog even iedereen informeren

projectcommunicatieDe techniek is op orde, het beheer geregeld en de software geïnstalleerd. We kunnen beginnen. O ja, nog even iedereen informeren. Een bijeenkomst is zo georganiseerd en een artikel of een brief snel geschreven. Maar communicatie is veel meer dan dat. Veel vernieuwingen staan of vallen bij een goede communicatiestrategie en vaak is deze tak van sport een sluitpost bij IT-projecten.

Communicatie kenmerkt zich door wederkerigheid. Wikipedia zegt het zo: Communicatie is een activiteit waarbij levende wezens betekenissen uitwisselen door op elkaars signalen te reageren.

Dat betekent nogal wat. Zeker als je daarbij als leiding ook nog een doel voor ogen hebt, namelijk dat iedereen precies dat gaat doen wat in het project vaak door een relatief kleine groep mensen bedacht is. En dat is vaak anders werken dan voorheen en daarmee anders denken dan voorheen. Hoe weet je of iedereen er klaar voor is? Wat men nodig heeft voor de ‘adoptie’ van deze verandering?

Er is maar één goed antwoord op deze vraag en dat is interactie: vragen, luisteren, tegengeluiden verwelkomen, noem maar op. “Regel jij het draagvlak” is de titel van een boek van Monica Wigman die deze essentie raakt . Het geeft tevens handvatten aan leidinggevenden.

Vooraf nadenken over een goede communicatiestrategie voorkomt dat je aan het eind van het project wordt overvallen door de vraag: en hoe vertellen we het nou de rest? Maar, veel essentiëler: het voorkomt dat je mensen overvalt en niet serieus neemt. Nodeloos te zeggen dat dat de projectdoelstelling niet ten goede komt.

Je ooit gepasseerd gevoeld? Of kritiek gehad die je onterecht vond? Neem de persoon in gedachten die je dit gevoel gaf en bedenk je vervolgens dat deze persoon jou vraagt je gedrag te veranderen. En? Gaat het lukken?

Barbara Stolte, projectmanager

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *