Google in de klas: een goed idee?

Classroom_2De wereld van Elektronische Leeromgevingen (ELO’s) is volop in beweging. Veel leveranciers binnen het onderwijs zien hierin de toekomst en evolueren langzamerhand hun producten deze kant op. Zo zijn een aantal ontwikkelaars van leerling-administratiesystemen heel hard op weg om hun systeem om te vormen naar een ELO. En ook Google probeert met ‘Classroom’ een stuk van de taart in te pikken. En daar lijkt Google een goede kans te maken.

Google Classroom heeft de integratie met Google Apps for Education als belangrijkste troef. Een ELO dat volledig verweven is met een platform voor mail, agenda en samenwerking. En dan ook nog identity management dat geheel binnen het Apps for Education platform, op basis van je Google account, wordt geregeld. Het enige wat je nog nodig hebt is een apparaat met een browser en een internetverbinding en je kan aan de slag. Klinkt goed, maar of het ook voor u de beste oplossing is, dat is nog maar te bezien.

De genoemde volledige integratie lijkt ideaal maar in de praktijk zijn dat soort gestandaardiseerde  one-size-fits-all producten vaak meer een last dan een lust. Zeker binnen het onderwijs dat, wereldwijd gezien, op zo veel verschillende manieren is ingericht. Dan wordt het lastig om daar een standaard pakket voor te ontwerpen. Zo liep een bekende ELO leverancier uit Scandinavië bij de introductie van haar platform op de Nederlandse markt aan tegen het feit dat in Nederland heel veel met methode gebonden software wordt gewerkt. In de Scandinavische landen werken docenten juist veel meer met een eigen curriculum en content, en daar was het systeem ook op gebouwd. Hier spelen Nederlandse uitgevers overigens slim op in door ELO’s aan te bieden waarbij hun methodes geheel zijn geïntegreerd. Ook dat klinkt leuk, maar op deze wijze wordt u wel de trechter van de uitgever ingezogen en dat is dus ook weer een one-size-fits-all. Keuze- en bewegingsvrijheid dient gewaarborgd te blijven, maar hoe dan?

Het allerbelangrijkste is en blijft dat de keuze voor een ELO past bij het type onderwijs dat u geeft. Tegelijkertijd is integratie met onderliggende toepassingen (zoals mail, agenda, dataopslag en intranet) essentieel. U dient echt te voorkomen dat er een soort van ‘silo’ automatisering ontstaat met allemaal separate en niet met elkaar communicerende producten. Dus als Google Classroom voor u niet werkt maar Apps for Education spreekt u wel aan, zorg dan bij de keuze voor een ELO dat deze aansluit op het Google platform. Net zoals er ELO leveranciers zijn die (proberen te) integreren met die andere grote partij op dit vlak, Microsoft Office365. Overigens ziet Google zelf ook wel dat het pakket dat men biedt natuurlijk niet de volledige onderwijslading dekt. Zo staat er op de website van Classroom het volgende: We willen ervoor zorgen dat Classroom goed kan worden geïntegreerd met andere services. Als u een ontwikkelaar of partner bent, meldt u zich aan voor meer informatie over integratie met Classroom. En dat is logisch want als verschillende toepassingen niet goed met elkaar communiceren dan gaat uiteindelijk niemand het gebruiken. U niet, en die leerlingen al helemaal niet.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *