Bitcoin: Het digitale goud dat banken en notarissen overbodig maakt!

BitcoinBitcoin is digitaal geld waarmee op internet betaald kan worden. In tegenstelling tot de harde valuta is er geen overheid bemoeienis en ook geen echte onderliggende waarde zoals goud. Met de bitcoin betaal je van persoon tot persoon (peer-to-peer) zonder de tussenkomst van een bank. De transactiekosten zijn daarom erg laag en bovendien vrijwillig. Het is ook geen wettig betaalmiddel maar veel eerder een ruilmiddel. De transactie is op anonieme basis. Er komt geen bankrekening en geen identificatie aan te pas. De bitcoin is ‘cryptografisch’ geld. De bitcoin is in 2009 bedacht door een anonieme persoon of groep die zich Satoshi Nakamoto noemt. De bitcoin wordt niet zoals geld ‘gedrukt’ maar zoals goud ‘gedolven’. Digitaal gedolven wel te verstaan.

Je kunt bitcoins verdienen door met je computer wiskundige vraagstukken op te lossen. De meest gebruikelijke manier om bitcoins te minen is in een pool. Je bent dan met meerdere personen tegelijk een block aan het oplossen. Dit vergroot de kans op succes. Het is echter nog steeds een strijd tegen de andere pools. De berekeningen werden in het begin gemaakt door de grafische kaart (of kaarten) van een computer in te zetten. Energieverbruik speelt een belangrijke rol bij het minen. Snelle computers gebruiken veel energie waardoor je goed moet opletten of het wel rendabel is om bitcoins te minen. Tegenwoordig zijn er speciale chips (ASIC’s) in de handel die 50 x zuiniger zijn dan grafische kaarten. Hiermee wordt de bitcoin professioneel ‘gemined’. Echter naar mate er meer bitcoins uitgegeven worden daalt de beloning. Je kunt ook gewoon bitcoins kopen, in een digitale portemonnee stoppen en er mee gaan betalen.

De echte betekenis van bitcoin

Bitcoin en cryptocurrencies kunnen het omgaan met financien en de opzet en werking hiervan en misschien wel de hele economie compleet op zijn kop kunnen gaan zetten. De rol van de traditionele vertrouwde tussenpartijen zoals banken en notarissen zou best wel eens kunnen gaan veranderen of misschien zijn ze uiteindelijk zelfs overbodig?

Een aanrader voor wie meer van de bitcoin wil weten is de documentaire ‘The rise and rise of bitcoin’.

Bekijk deze film over het principe van crypto-currency

[jwplayer player=”1″ mediaid=”10220″]

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *