Big Brother komt er nu echt aan!

grotebroerBig Brother, dat was toch iets uit 1984? Nou ja, George Orwell bedacht ooit het donkere toekomstbeeld van een alles wetende en alles controlerende staat die in 1984 waar zou kunnen worden. Dat is niet helemaal gebeurt, maar het idee bleef natuurlijk wel rondzingen. Toch lijkt Big Brother nu echt gestalte te krijgen. Op Youtube staat een filmpje van IT bedrijf PinkRoccade waarin zij een toekomstbeeld schetst van een overheid die over zoveel data beschikt dat zij daar daadwerkelijk mee kan sturen en ingrijpen. En dat gaat dus echt heel erg ver.

Zo wordt er in het filmpje een scenario geschetst waarin iemand gaat zweten als hij een paar ongure types ziet. ‘Jouw plotseling verhoogde hartslag en toegenomen transpiratie zijn een teken dat er mogelijk iets aan de hand is’. Deze informatie wordt middels sensoren in bijvoorbeeld een smartwatch via internet gecommuniceerd met de gemeente. En die kunnen dan natuurlijk meekijken via de Google Glass die de zwetende persoon in kwestie op heeft. Als de gemeente het inderdaad als een verdachte situatie inschat dan wordt vervolgens de politie ingeschakeld. Weg ongure types en iedereen kan weer veilig slapen. Het kan natuurlijk ook zijn dat de zwetende persoon in kwestie een verhoogde hartslag had en flink transpireerde omdat hij aan het hardlopen was, maar dat terzijde. Waar het omgaat is dat dit scenario dichter bij de realiteit ligt dan u in eerste instantie wellicht zou denken. En wel om twee redenen.

Ten eerste de technologie. Wat hierboven staat beschreven is misschien nog niet allemaal commercieel beschikbaar, maar het bestaat en kan al redelijk eenvoudig worden geïmplementeerd. Smartwatches, smartphones, Google Glass, slimme apps, internet, het is er allemaal. De volgende stap is het verzamelen en vooral met elkaar in verband brengen van grote hoeveelheden gegevens: Big data. Al jaren zijn bedrijven en overheden hiermee aan de slag. Het zeer lezenswaardige boek van Victor Mayer-Schönberger en Kenneth Cukier ‘De big data revolutie’ geeft een indrukwekkend inkijkje in de mogelijkheden en gevolgen van het verzamelen en vergelijken van grote hoeveelheden data. Maar dat zoiets überhaupt mogelijk is, dat ligt toch vooral aan iets anders, niet zozeer aan technologie. Dat is de tweede reden en dat bent u zelf.

Zonder gegevens geen big data. En het gros van die gegevens levert u zelf gevraagd en ongevraagd aan. Een gemiddelde smartphone verstuurt 250.000 datapakketjes per dag naar honderden servers op het internet. Zonder dat u dat weet. Over welke dienst u op dat moment gebruikt en waar u zich precies bevindt, etc. En elke zoekopdracht die u op Google intikt wordt bewaard en kan worden geanalyseerd. Klinkt reuze eng, maar er worden toch ook veel slimme en nuttige dingen mee gedaan. Zo werd het twee jaar geleden duidelijk dat, door het gedetailleerd onderzoeken van hele specifieke zoekopdrachten en deze te koppelen aan locaties, Google beter in staat was om een griepepidemie te voorspellen dan alle bestaande onderzoekmethoden. Wat voor zoekopdrachten? Nou bijvoorbeeld ‘Waar ik kan ik neusdruppels kopen’. Echt waar. Maar waar het vooral omgaat is dat mensen steeds vaker gegevens delen. Soms onbewust, maar steeds vaker bewust. Rondje hardlopen en vervolgens alle gegevens (waar en hoe hard je hebt gelopen) delen met je vrienden op Facebook? Iedereen doet het.

Hoewel we dus steeds vaker schijnbaar ook bewust gegevens met jan en alleman delen, zijn de meeste mensen zich nog onvoldoende bewust van de risico’s. En tegelijkertijd weten we nog te weinig van de kansen die big data ons ook kan bieden. Het wordt in ieder geval tijd voor een grote discussie over big data.

Informatie: de adviseur van de toekomst

[jwplayer player=”1″ mediaid=”10122″]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *