Beheer van PC’s in het onderwijs? Weg ermee!

PCIT verandert in hoog tempo binnen het onderwijs. Niet alleen de wijze waarop het wordt toegepast maar zeker ook de technische invulling ervan. De opkomst van applicaties die eenvoudig middels het internet benaderbaar zijn en de toepassing van portals hebben grote gevolgen voor het beheer van uw IT omgeving. En dat realiseren zich vooral de IT dienstverleners die in het onderwijs actief zijn. Hun verdienmodel gaat op de helling.

10 jaar geleden was het allemaal nog erg overzichtelijk. Een IT dienstverlener had als voornaamste taak het beheren van de PC’s binnen een school. Met als belangrijkste onderdeel ervoor zorgen dat al die programma’s die men in de klas gebruikte op diezelfde PC’s werden geplaatst. Applicatiedistributie noemen we dat. En dat verdwijnt dus. Uitgevers en leveranciers van content bieden hun toepassingen steeds meer aan via het wereld wijde web, internet. Een browser is het enige wat er nog nodig is. Daar valt dus niet meer zo heel veel aan te beheren. En dat is nog maar het begin. Want als alle toepassingen en data middels internet worden benaderd waarom heb je dan nog een domeinstructuur nodig. Er zijn al scholen die simpelweg alleen maar internettoegang aanbieden en geen andere voorzieningen zoals dataopslag op het eigen netwerk. Nog minder te beheren dus voor die IT dienstverlener. En minder beheer is ook minder inkomsten. Hoe lossen ze dit op?

Wat we vooral zien is de ‘vlucht naar voren’. Veel IT dienstverleners in het onderwijs richten zich steeds meer op cloudtoepassingen en elektronische leeromgevingen (ELO’s). Op zich begrijpelijk maar niet geheel zonder risico. Want dit type toepassingen is van een geheel andere orde dan standaard systeembeheer. De beste ELO’s zijn bijvoorbeeld ontwikkeld door softwarebedrijven met een sterke achtergrond in het onderwijs. En dat is toch heel iets anders dan het operationeel beheren van PC’s. Die vlucht naar voren lijkt toch vooral opportunistisch en krampachtig. Er zullen zeker succesvolle initiatieven worden ontwikkeld maar een aantal bedrijven zal deze koers niet kunnen volhouden.

Het nieuwe landschap aan IT dienstverleners zal zich richten op twee aspecten. Enerzijds het ontsluiten van toepassingen via het internet met ‘portals’, ‘ELO’s’ en ‘identity management’ als belangrijkste onderdelen. En aan de andere kant van het spectrum de dienstverleners die zich richten op dat ene belangrijke onderdeel van de IT infrastructuur dat nog overeind blijft: het, grotendeels draadloze, netwerk. Want het beheer van PC’s zal binnen enkele jaren geheel verdwijnen. En dat is wel iets om over na te denken als u aan de vooravond staat van de selectie van een nieuwe IT dienstverlener.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *