Afkicken van de smartphone: digitale detox

digitale_detoxHet moet een bekend gezicht zijn geweest op menig vakantieadres deze zomer. Een deel van de campinggasten gaat elke morgen op zoek naar de dichtstbijzijnde Wi-Fi hotspot. Om het nieuws te downloaden, de mail bij te werken en wat al niet meer. Toch zijn er steeds meer mensen die gedurende de vakantie de digitale speeltjes links proberen te laten liggen. Een soort van ‘digitale detox’. Beide zijn natuurlijk de twee kanten van de medaille die ‘informatie obesitas’ heet. Onze honger naar informatie die we tegelijkertijd onderkennen en proberen te vermijden. Maar zou dat kunnen, anno 2014, een leven zonder digitale communicatie?

Ik moest daar deze zomer aan denken toen ik mijn eigen gedrag eens kritisch beschouwde. Ik had mijn zakelijke mail weliswaar tijdens de vakantie uitgezet, maar echt heel veel minder was ik toch niet online. Smartphone en tablet waren altijd binnen handbereik. Voor nieuws, wat chatberichten met de achterblijvers in Nederland en de onvermijdelijke statusupdates op Facebook. Dat moet toch minder kunnen. Vorig jaar werd het programma 40 dagen zonder seks uitgezonden. Ook een interessant experiment, maar zou zoiets ook voor IT kunnen? En dan bedoel ik niet die initiatieven waarbij mensen gedurende een bepaalde periode geen mail meer gebruiken. Leuk hoor, maar in de praktijk wordt deze communicatie overgenomen door andere media zoals bijvoorbeeld Yammer en chatprogramma’s. Misschien effectiever dan mail, maar dat is niet waar ik op doel. Een volledige digitale detox, zou dat kunnen en wat zouden de gevolgen zijn?

Het lijkt mij een mooi experiment. Maar ik ben wel bang dat het enorm gaat tegenvallen. In die zin dat we waarschijnlijk zullen concluderen dat wij volledig afhankelijk zijn geworden van moderne communicatiesystemen. En het wordt alleen maar meer. We leven immers in een technologie-gedreven wereld. Ik zou best wel zonder Facebook kunnen, maar zonder mail of, erger nog, internet zou ik nauwelijks meer kunnen functioneren. Niet alleen zakelijk maar ook privé. Hoe moet ik zonder internet geld overmaken? Ik weet niet eens waar mijn bank een filiaal heeft, als ze er überhaupt nog een hebben. En zo zijn er talloze dingen denkbaar die zonder de inzet van informatietechnologie niet meer zouden functioneren. Het is een bekend gegeven dat de grootste dreiging voor onze energievoorziening niet zozeer zit in het energiesysteem zelf maar in de IT systemen die dit beheren.

Nu is dit overigens geen waardeoordeel. Er zijn veel meer technologieën waar de mensheid van afhankelijk is maar waar we ook niet meer zonder zouden willen. De voordelen zijn immers veel groter dan de nadelen. Alle auto’s en treinen weg en terug naar paard en wagen? Dacht het niet. Dus toch maar geen digitale detox? Nou, als experiment lijkt het mij nog steeds interessant. Al is het maar voor de bewustwording over onze digitale afhankelijkheid. Maar wel graag tijdens de vakantie, het moet wel leuk blijven.

2 thoughts on “Afkicken van de smartphone: digitale detox

  1. Bert van de Bovenkamp zegt:

    Wij hebben tijdens de vakantie een experiment gedaan wat ongeveer 8 uur duurde. Wij zijn namelijk noodgedwongen zonder navigatie van Zuid-Tirol naar Kroatië gereden. Ik had er niet bij stilgestaan dat we ook 20 km door Slovenië moesten. Dus had ik de digitale kaarten van dat land niet gedownload en kon het systeem geen route berekenen naar onze bestemming. Gelukkig hadden we analoge kaarten meegenomen als back up. We zijn bijna foutloos gereden, maar de sfeer in de auto was een stuk minder ontspannen dan wanneer het navigatiesysteem aan staat. Zal waarschijnlijk één van de uitkomsten van een experiment van 40 dagen zijn: veel zaken kosten veel meer moeite, maar lukken uiteindelijk wel.

  2. Christine zegt:

    Wat fijn om een dergelijk artikel te lezen. Zoals je helemaal correct stelt: “We leven immers in een technologie-gedreven wereld.”. Helemaal waar!
    Toch ben ik ervan overtuig dat voor velen onder ons een ander gedrag naar digitale middelen ons stress niveau sterk kan verlagen. Ik durf zelfs te stellen dat een juist gebruik van digitale middelen burn-out kan voorkomen. Digitaldetox gaan niet over het “niet meer gebruiken”, maar over ontdekken welke digitale middelen jij echt nodig hebt en wanneer je ze gebruikt. Je plaatje is een schitterend statement trouwens en bevat alles: “Life is what happens to you while you’re looking at your smartphone”. De technologische evolutie in je voordeel gebruiken, let wel gebruiken en niet gebruikt worden door! Mijn pleidooi: Wordt meester van je technologie en niet de slaaf 😉 Let wel, dit is geen gemakkelijke opdracht, menselijk gedrag veranderen is een ware uitdaging en vergt moed, wilskracht en durf!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *