De toekomst is een laptop met touchscreen, of toch niet?

 

Gorilla arm

Wat zal het worden? Een tablet met een toetsenbord, een laptop, of een laptop met touchscreen met het risico op een gorilla-arm? Of durft u te kiezen voor het juiste apparaat voor de juiste toepassing met als resultaat dat u meerdere apparaten gebruikt?

Een laptop met touchscreen functioneert indien u Windows 8 gebruiker bent. Met andere woorden het besturingssysteem (Windows 8) kunt u met touch bedienen en de applicatie waarschijnlijk niet. Dit omdat er slechts weinig traditionele applicaties zijn die met het touchscreen kunnen omgaan. De applicatie moet namelijk geschikt zijn om swipe en pinch handelingen te kunnen afhandelen. Dit is fundamenteel anders dan het werken met een muis. Een touch interface kent bijvoorbeeld ook geen cursor.

Stel de applicatie zou er wel mee om kunnen gaan, dan kun je je afvragen hoe ergonomisch een touchscreen in gebruik is op een laptop. U moet uw gehele arm oplichten om de applicatie te bedienen waardoor uw schouder overbelast kan raken. Dit is goed voor een RSI-aandoening en/of nekproblemen, ook wel een ‘gorilla-arm’ genoemd i.p.v. een muis-arm. Hoe lang gaat u dit volhouden?

Een touchscreen is fantastisch indien goed toegepast. Dat wil zeggen voor horizontale toepassingen zoals bij een tablet of smartphone die makkelijk in alle standen gebruikt kunnen worden. Of een touchscreen dat in een vaste opstelling verticaal gemonteerd is en u er naast staat.

Vooralsnog is een laptop met touchscreen aanzienlijk duurder dan een laptop met een gewoon scherm. Het scherm moet ook sterker zijn dan een scherm zonder touch. De krachten die op het scherm uitgeoefend worden door uw vingers zijn aanzienlijk. Het toepassingsgebied is vooralsnog beperkt tot Windows 8. Wat is het ideale device? Een kostbaar technisch hoogstaand compromis verpakt in één apparaat zoals een tablet met toetsenbord of een laptop met touchscreen, een laptop met omklapbaar touchscreen (slate computer) of toch losse apparaten?

 

Ergononie

 

Het wachten is op toepassingen die gebruik maken van een verbeterde mens-computer interface zoals spraak en gebaren interfaces (Google Now, Siri en Kinect). Toetsenbord, muis, touchscreen, het blijft voorlopig nog een compromis. Ik schat in dat intensieve gebruikers zullen kiezen voor meerdere apparaten in plaats van te kiezen voor een compromis. Het frequent wisselen van tussen muis, toetsenbord en touchscreen verminderd bovendien sterk het risico op RSI.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *