Any time, any place, any device: het kan met webbased software

werkenindecloudEr verschijnen steeds meer webbased onderwijstoepassingen op de markt. De voordelen zijn dan ook evident. Deze toepassingen zijn altijd en overal en met ieder device te benaderen. Scholen maken er dan ook steeds meer gebruik van. Toch zijn er maar weinig scholen die volledig webbased werken. Op de softwarelijst van een gemiddelde schoolorganisatie staat nog voor 80% software die niet via het internet te benaderen is, maar op een eigen of gehuurde server draait. En daarmee alleen op school of thuis via een thuiswerkmodule beschikbaar is. Op PC’s en laptops met daarop Windows als besturingssysteem. Tenzij er flink in de buidel wordt getast voor virtualisatie van de toepassingen.

Argumentatie

De argumentatie die vaak wordt gebruikt om niet volledig over te gaan op webbased software is dat de grote uitgevers hun methodesoftware nog niet webbased hebben gemaakt,dat de investeringen die zijn gedaan in de niet-webbased software nog niet zijn afgeschreven en/of dat de overgang naar een nieuwe methode die ondersteund wordt door webbased software te ingrijpend is.

Wat de organisaties die deze argumentatie hanteren eens zouden moeten doen, is hun hoofd IT of IT-dienstverlener te vragen een overzicht te verstrekken van het aantal keren dat diverse toepassingen worden opgestart. Bij organisaties die dergelijke overzichten laten opstellen blijkt namelijk in de meeste gevallen dat de de internetbrowser op afstand de meest gebruikte toepassing is. Nadere analyse wijst dan uit dat de browser wordt gebruikt voor niet-methodegebonden opdrachten en het benaderen van webbased software. Dit laatste is logisch omdat de nieuwste software vrijwel altijd webbased is.

Misschien is de overgang minder groot dan gedacht

Het zou dus goed kunnen zijn dat de overgang naar volledig webbased werken niet zo groot is als veel schooldirecties denken. Dat veel software in de lucht wordt gehouden zonder dat het noodzakelijk is. Is het raar om te veronderstellen  dat er fors bespaard kan worden op licenties en ook op de beheerkosten? Door vervolgens uitsluitend met webbased software te werken kunnen de gebruikers optimaal ondersteund worden met any time, any place en met any device werken.

One thought on “Any time, any place, any device: het kan met webbased software

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *