Wordt de tablet het nieuwe smartboard?

tabl_klasOf tablets de nieuwe smartboards worden? Ik ben bang van wel. Smartboards zijn de afgelopen 10 jaar massaal de klassen in gereden. Het krijtjesbord heeft plaats moeten maken voor deze veelbelovende technologie. Met de nadruk op ‘belovend’ dan. Want deze high-tech borden worden niet echt heel erg ‘smart’ gebruikt. In veel gevallen wordt het smartboard vooral als presentatiescherm toegepast. Een wit laken ophangen in de klas had ook volstaan, dat was in ieder geval veel goedkoper. Maar wat heeft dat nu met die tablets te maken?

Sinds de introductie van de iPad worden tablets in grote getale de school ingekieperd. En ook hier met wisselend succes. Een tablet kan heel veel meerwaarde brengen voor het onderwijs, daar is het onderwijsveld in het algemeen wel van overtuigd. Maar toch ligt het smartboard-drama ook hier op de loer. Bij de introductie van tablets in de klas wordt vooral veel gesproken over het apparaat zelf. Het belangrijkste wordt echter vergeten: wat willen we er precies mee bereiken, en hoe kunnen we dat waar maken? De focus ligt teveel op de knoppen en niet op de inhoud. Het zou vooral moeten gaan over ‘content’ en kennis en vaardigheden van de docenten. Maar ook over de manier waarop die tablet een integraal onderdeel kan worden binnen het onderwijs. Of beter: hoe ‘digitaal onderwijs’ het beste kan worden vormgegeven, want die tablet is natuurlijk weinig meer dan een verschijningsvorm.

Natuurlijk zijn er scholen die wel (heel) goed met de introductie van digitale middelen in het onderwijs bezig zijn. En bij deze successen zien we telkens een aantal gemeenschappelijkheden. Er is een hele duidelijke visie, er plaats voor het experiment en de introductie gaat stapsgewijs. Die stappen zijn vooral niet al te groot. Dat maakt het makkelijker om tijdens deze zoektocht (want dat is het!) de doelen bij te stellen. In plaats van in elke klas een smartboard op te hangen en dan maar kijken wat er gebeurt.

Toch wordt de tablet het nieuwe smartboard. Maar dan in positieve zin. Ik voorspel dat smartboards de aankomende jaren worden vervangen door (grote) standaard TV schermen zoals die ook bij u en mij in huis hangen. Dat lijkt niet zo smart maar de slimheid verplaatsen we naar de tablets. Met eenvoudige middelen (zoals Apple TV of Google’s Android TV) zijn die namelijk te verbinden met een TV scherm. Met als resultaat meer interactie tegen veel lagere kosten. Komt het dus toch nog goed met de tablet.

One thought on “Wordt de tablet het nieuwe smartboard?

  1. Sander zegt:

    Ben zeer benieuwd of de voorspelling uitkomt! Waar ik werk hebben we in een aantal klassen smartboards hangen, met het idee dat docenten die er gebruik van willen maken een lokaal met smartboard kunnen reserveren, en docenten die dit niet willen hiertoe niet ‘gedwongen’ worden. Hele effectieve oplossing op deze manier. Aanrader voor iedereen waarbij het nu niet werkt. Tip is ook om een smartboard met goede, gebruiksvriendelijke software aan te schaffen, dit scheelt vaak echt veel moeite.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *