DLWO: project of programma

suc6progDe Digitale Leer en Werkomgeving (DLWO) krijgt steeds meer voet aan de grond binnen het onderwijs. Tenminste, er wordt steeds meer over gesproken en her en der zijn er wat implementaties. Maar veel onderwijsinstellingen zitten nog in de voorbereidende fase. Men is bezig met het opstellen van een programma van eisen en het optuigen van een project. Maar wat is dat eigenlijk, zo’n DLWO?

SURF definieert het als volgt: De digitale leer- en werkomgeving is het geheel van systemen dat het studenten, medewerkers en gasten van onderwijsinstellingen mogelijk maakt om hun activiteiten uit te voeren. De DLWO is daarmee dus geen systeem of applicatie, maar een door een instelling georganiseerd samenstel van digitale diensten. Uit deze definitie blijkt in ieder geval dat de DLWO niet iets is wat je kan kopen als één product. Er zijn natuurlijk leveranciers die menen een volledige DLWO te kunnen leveren. Maar zo’n one-size-fits-all gedachte leidt zelden tot een goed product. In de praktijk bestaat de DLWO juist uit verschillende losse onderdelen die tegelijkertijd goed met elkaar moeten integreren. Dus een soort van digitaal portaal waarachter ‘producten’ als Microsoft Office 365 of Google Apps (voor mail, agenda en delen van documenten), een ELO (ten behoeve van het primaire proces) en diverse ondersteunende producten (bijvoorbeeld administratie en roostersystemen) zijn geplaatst.

Bovenstaande mag dan helder zijn, de vraag is vervolgens wel waar je moet beginnen. Nou, vooral door eerst goed te inventariseren wat er al is en welke onderdelen er, op termijn, bij moeten komen. En in die termijn zit precies de crux: het is eigenlijk nooit af. Een DLWO zal in de loop van de tijd meer of minder functionaliteit krijgen waarbij ook een (zeer) breed assortiment van producten en diensten zullen worden toegepast. Dat lijkt een lastig project.

En dat is het ook. Als u het tenminste een project blijft noemen. Want een project heeft een duidelijk afgebakend begin en einde. Maar dat heeft die DLWO dus helemaal niet, zo’n duidelijk einde. Het ontwerp, inrichting en gebruik van een DLWO vraagt dan ook om een programma. Een programma is namelijk gericht op het nastreven van een verscheidenheid aan samenhangende doelen. Een programma kan meerdere projecten en processen omvatten en heeft een organisatie die hierop is afgestemd. En dat is dus precies wat een DLWO nodig heeft. Alleen zo houdt u grip op het proces en kan de DLWO zich gedurende de tijd organisch ontwikkelen.

One thought on “DLWO: project of programma

  1. Gijs van Hees zegt:

    Eigenlijk een platform waarmee je als instelling flexibel applicaties en document locaties kan beheren en ontsluiten EN waarmee direct relevante informatie uit verschillende onderwijsapplicaties kan worden ontsloten. Natuurlijk web based en met integratie mogelijkheden voor o.a. Office 365.

    Het ontsluiten van gegevens uit de verschillende onderwijsapplicaties gaat het liefste op basis van een standaard: xAPI/ OOAPI. Onderwijsinstellingen kunnen hierdoor wisselen van applicatie zonder dat dit impact heeft op de gebruiker: zij ziet altijd in één oogopslag de juiste en door haar gewenste gegevens. En misschien moeten de meest relevante gegevens vooral ook mobile worden aangeboden met bijbehorende notificaties?

    En verder in de toekomst gedacht: het moet een platform zijn van de gebruiker zelf. Informatie over/ van de gebruiker is daarmee van hem/haar. Je bouwt aan je eigen onderwijs dossier. Vak volgen bij andere instelling? Certificering behaald? MOOC gevolgd? Staat direct in je dossier!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *