Right to be forgotten: ‘goed voor uw privacy of het begin van het eind van Google?’

Het recht om vergeten te wordenGoogle krijgt het druk. Twee weken geleden bepaalde het Europese Hof dat personen het recht hebben om op internet vergeten te worden.

In navolging van deze uitspraak heeft Google de mogelijkheid gecreëerd om via een vragenformulier aan te geven dat bepaalde persoonlijke informatie door Google verwijderd moeten worden. Volgens ‘The Independent’ kwamen er vrijdag 12.000 verzoeken binnen bij Google die vervolgens allemaal beoordeeld en doorgevoerd moeten worden.

En dan te bedenken dat er in Europa zo een 500 miljoen internet gebruikers zijn die in potentie een dergelijk verzoek in kunnen dienen! Dr Floridi, professor of philosophy and the ethics of information aan de Oxford University, zegt dat de lat hiermee zo hoog ligt dat de oude regels van internet niet langer van toepassing zijn. Floridi is door Google ingehuurd om de consequenties van deze uitspraak verder te onderzoeken.

Volgens Floridi betekent de uitspraak dat een private onderneming (Google) nu moet gaan bepalen wat wel of niet in het publieke belang is, wat uiteraard een merkwaardige gang van zaken is. Hier is het formulier te bekijken. Het formulier moet voorzien worden van een handtekening en een geldig identiteitsbewijs. Wordt de volgende vraag om deze informatie na gebruik te vernietigen?

One thought on “Right to be forgotten: ‘goed voor uw privacy of het begin van het eind van Google?’

  1. Carlo van Vliet zegt:

    Heel apart. Snap sowieso het Europese hof niet. Google plaatst immers geen data (in dit kader), ze verwijzen alleen naar site’s. Het heet niet voor niets “zoekmachine”. Met andere zoekmachines is de data nog gewoon te vinden, kortzichtige gedachte van mensen die het verzoek naar Google sturen, ze zouden dit immers naar alle zoekmachines moeten sturen, en ja, Google is de grootste, maar niet de enige! Zou het niet verstandiger om de ‘bron’ aan te pakken?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *