Is kiezen voor het web wel een keuze?

verwarringwebDe afgelopen jaren is het IT-landschap binnen het onderwijs flink veranderd. Niet alleen standaard PC’s maar ook tablets en Chromebooks hebben hun intrede gedaan. Tegelijkertijd zien we een beweging waarbij steeds meer applicaties vanuit het web als een dienst wordt aangeboden. En daarmee komt die droom van plaats-, tijd- en apparaat-onafhankelijk werken nu eindelijk uit. Of toch niet?

Die droom blijkt toch wat weerbarstiger. Het is mooi al die verschillende apparaten en besturingssystemen maar als je deze toch allemaal moet beheren wordt dat een flinke klus. Maar daar hebben we het web toch voor? Niks geen lokale applicaties meer, dus ook nauwelijks beheer. En daar gaat het mis. Want veel applicaties zijn nog helemaal niet webgebaseerd. Om deze applicaties vervolgens wel op elk apparaat beschikbaar te krijgen worden er ingewikkelde en dure trucs uitgehaald. Een goed voorbeeld hiervan is de mogelijkheid om een volledige Windows desktop op een tablet te laten draaien. Dat is natuurlijk helemaal geen goed voorbeeld, het is een slecht voorbeeld! Windows op een iPad: daar is het apparaat helemaal niet voor bedoeld en het kost bakken met geld. Maar er is schijnbaar behoefte aan. Erg zinvol is het echter niet.

Ik begrijp echt wel dat als een school de overstap wil maken naar tablets of deze in ieder geval grootschalig wil invoeren dat men tegen de beperkingen van de applicaties aanloopt. Niet alles werkt. Maar dat had je van te voren ook wel kunnen bedenken. Er ligt nog altijd een veel te grote nadruk op het ‘apparaat’ en veel te weinig op de achterliggende IT-omgeving. Het is logisch dat een bestaande leerlijn niet direct kan worden vervangen door een webgebaseerd alternatief. Maar als ik vervolgens aan de onderwijsinstelling vraag wat zij dan de afgelopen jaren voor richtlijnen hebben opgesteld (“over 3 jaar is 80% van de applicaties webgebaseerd”) blijft het vaak stil. Zo wordt het ‘probleem’ natuurlijk nooit opgelost.

Er zijn wel degelijk scholen die een (bijna) volledig webgebaseerde IT-omgeving hebben waarbij elk apparaat zonder ingewikkelde en dure kunstgrepen alle noodzakelijke toepassingen kan ontsluiten. Maar dat zijn wel allemaal scholen die een hele duidelijke visie op dit vlak hebben en vooral hadden. Want ze zijn al jaren bezig om het applicatielandschap duurzaam te hervormen en bijvoorbeeld een portaal of digitale leer en werkomgeving in te richten. En dan is de stap eenvoudig gemaakt. Kiezen voor het web is dus wel degelijk een keuze, maar wel een die vraagt om voordenken. Nu actie ondernemen om op termijn de stap naar het web te kunnen maken.

One thought on “Is kiezen voor het web wel een keuze?

  1. Mart Lukasik zegt:

    Er zijn al lang tablets op de markt die draaien onder Windows. Gebruik die, dan draait ongeveer alles gewoon. Overigens (b)lijken de leerlingen ook die tablets bij voorkeur “klassiek” te gebruiken (toetsenbord, muis). De volgende lichting hier “krijgt” dus een notebook met touch scherm.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *