Microsoft geeft voorrang aan de cloud

de cloudDaar waar Google vanaf haar ontstaan volledig op de cloud gebaseerde technologie aanbiedt, probeerde Microsoft ons er tot voor kort van te overtuigen dat het toch echt handiger is wanneer software lokaal op je PC draait. Logisch, want ze waren nog niet klaar voor de cloud. Het roer lijkt echter ook bij Microsoft definitief om te zijn gegooid. Treffend in dit kader is dat Microsoft deze week bekend maakte dat er een aantal wijzigingen in Office 365 doorgevoerd worden die pas later in de lokale versie van Office doorgevoerd worden. Daarmee geeft ook Microsoft aan dat het de cloud is waar de innovaties plaatsvinden.

 

Voordelen van de cloud

Een voordeel van het gebruik van cloudgebaseerde software is dat een gebruikersorganisatie in het geval van een update of nieuwe release deze niet meer hoeft te distribueren naar alle werkstations. Beheersmatig valt er in die winst te boeken. Daarnaast is de software anytime, anyplace en via any device beschikbaar. Hetgeen de flexibiliteit ten goede komt.

Voor de dienstverlener is het voordeel dat allerlei distributie-items in één keer getackled zijn. Iets wat Microsoft inmiddels ook door heeft.

 

Elk voordeel heb z’n nadeel

Uiteraard kent de cloud niet alleen maar voordelen. Zo moet je als gebruikersorganisatie uitkijken met bijvoorbeeld maatwerk. Met sharepoint online binnen Office 365 kun je bijvoorbeeld prachtige portals inrichten, maar pas op voor maatwerk. Zodra er een nieuwe release uitkomt moet al het maatwerk worden nagelopen op functioneren, waardoor de beheerlast weer toeneemt.

Daarnaast gaat de cloud gepaard met de nodige integratievraagstukken. Wanneer single sign on gewenst wordt moet goed worden nagedacht over acces- en identitymanagement. Een een cloudtoepassing is niet zomaar gekoppeld aan een on premise toepassing.

 

Cloud steeds dominanter in het onderwijs

Al met al zien we op dit moment dat steeds meer onderwijsinstellingen de overgang naar de cloud maken. Waarbij de eerdergenoemde voordelen als belangrijkste argument worden genoemd. In het geval van Office 365 en diens tegenhanger Google Apps geldt als bijkomend argument dat deze gratis worden aangeboden aan het onderwijs.

Leveranciers kunnen in principe niet meer achter blijven. Zeker nu ook de PO-raad en de VO-raad druk beginnen uit te oefenen om de overgang naar de cloud te faciliteren. Na Google lijkt ook Microsoft er nu helemaal klaar voor te zijn.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *