Google Glass is heel eng!

bril_01Google Glass zorgde al bij de eerste geruchten rondom het apparaat voor controverse. De ‘slimme’ bril zou op een vreselijke manier de privacy schenden. Alles wat de gebruiker ‘zag’ zou immers kunnen worden opgenomen en gezichten konden automatisch worden herkend. Als gevolg van deze geruchten werd nog tijdens de testfase menig Google Glass drager met pek en veren verjaagd zodra mensen doorhadden dat hij of zij de vreselijke bril van Google op zijn of haar neus had. Maar goed, inmiddels is de bril dus te koop voor iedereen. En dit is nog maar de eerste stap in het alsmaar ‘draagbaarder’ maken van IT. Een gevaarlijke trend?

Nu de consumentenversie van Google Glass beschikbaar is blijkt deze een stuk minder de privacy te schenden dan in eerste instantie gedacht. Maar dat heeft vooral met de eerder ontstane ophef te maken dan met technologische beperkingen. Gezichtsherkenning kan (op termijn) simpelweg worden toegevoegd als functionaliteit. De vraag is even of de consument dat wel wil. Als de massa zegt ‘tot hier en niet verder’ dan gaat Google dat waarschijnlijk niet uitrollen. We worden ons steeds meer bewust van de kansen maar gelukkig ook van de risico’s die informatietechnologie met zich meebrengt. Zie de recente rechtszaken waarbij Google verplicht werd tot het verwijderen van persoonlijke informatie. ‘Het recht om onvindbaar te zijn op internet.’

Zeker binnen het onderwijs zal draagbare IT een bijdrage kunnen leveren. Zie ter inspiratie onderstaande video.

[jwplayer player=”1″ mediaid=”9384″]

Maar risico’s zijn er natuurlijk ook. Zo is de jaarlijkse examenperiode weer begonnen en in de media worden zoals elk jaar beelden van zwoegende leerlingen getoond. En sommige van die leerlingen dragen een bril. Nu kun je Google Glass nog wel herkennen als ‘Google Glass’. Maar de samenwerking die Google met Ray-Ban is aangegaan zal dit natuurlijk veranderen. Dan heb je gewoon een hippe bril op je neus die toevallig ook ‘slim’ is. Maar dat zie je dus niet. Natuurlijk komt daarmee de mogelijkheid om die slimme bril te gebruiken tijdens het examen. Een soort van high-tech afkijken. De smartphone is natuurlijk al verbannen uit het examenlokaal, maar voor die bril wordt dat wat lastiger. Maar maakt u zich ook over die smartphone maar geen illusies. Het apparaat kan namelijk simpel communiceren met de smartwatch die de leerling om zijn of haar pols heeft zitten. Moet je dat dan ook afpakken?

IT verschijnt letterlijk in alledaagse producten. Dat is een gegeven. En zoals met alle technologische ontwikkelingen zitten daar voor- en nadelen aan. Natuurlijk kunt u ingewikkelde technische maatregelen nemen om het gebruik van slimme telefoons, horloges en brillen tegen te gaan. Maar afkijken mag niet en de meeste leerlingen zullen dat ook niet doen. Ook niet als het schijnbaar zo makkelijk zou kunnen. En diegene die dat wel doen verzinnen ook wel een manier om de maatregelen te omzeilen. Er zit in die zin niet zoveel verschil tussen de analoge en de digitale wereld. En de meest opvallende gevallen van examenfraude waren tot op heden nog altijd heel erg analoog. Gewoon, met papier. Weest u dus bewust van de risico’s die draagbare IT met zich mee brengt. Een beetje gezond verstand gebruiken doet vervolgens al heel veel. Ook als je examen moet doen trouwens…..

One thought on “Google Glass is heel eng!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *