Google komt opnieuw met gratis ELO

Google classroomGoogle maakte deze week via een persbericht bekend dat men met een nieuwe elektronische leeromgeving (ELO) komt: Google Classroom. Via Classroom kunnen docenten opdrachten uitzetten en werk van leerlingen innemen en met leerlingen communiceren. Het betreft een gratis toepassing die vanaf september van dit jaar vrij beschikbaar is. Niet duidelijk is of er dan ook al een Nederlandstalige versie is.

 

Niet de eerste poging van Google

De afgelopen jaren werd eerst Cloudcourse gelanceerd, een ELO die inmiddels niet meer bestaat. Meer recent is het initiatief met betrekking tot OpenClass dat formeel door de educatieve uitgeverij Pearson (o.a. bekend van Fronter) in de markt wordt gezet, maar waar Google nauw bij betrokken is. Het is mij op dit moment nog niet duidelijk hoe Classroom zich verhoudt tot Openclass, dat eveneens gratis is.

 

Wat voegt Classroom eventueel toe ten opzichte van bestaande ELO’s

Van wat ik tot nu toe heb gezien is Classroom een relatief eenvoudige ELO, die niet bol staat van de functionaliteiten. Een opmerking die je vaak hoort over bestaande ELO’s is namelijk dat deze zo veel functionaliteiten bevatten dat leerkrachten door de bomen het bos niet meer zien. Classroom zou wel eens goed bij het Nederlandse methodegestuurde onderwijssysteem kunnen aansluiten. Daarin is vooral behoefte aan een syteem waarin eenvoudig opdrachten weggezet kunnen worden. Naar groepen of naar individuele leerlingen. Aan mogelijkheden om zelf lessen en toetsen samen te stellen is in ieder geval in het primair onderwijs in veel gevallen minder behoefte.

Een voordeel van Classroom is sowieso dat het gratis is. Dit in tegenstelling tot veel andere ELO’s.

Voorwaarde voor het gebruik van Classroom is echter wel dat een onderwijsinstelling met Google Apps for Education werkt. Dat is voor heel wat Microsoft- georiënteerde onderwijsinstellingen nog een hele omslag.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *