De deeleconomie groeit en bloeit en…

Witkar‘Als je niet kunt delen kun je ook niet vermenigvuldigen!’ waren de wijze woorden van mijn grootvader destijds al. En de deeleconomie is nu echt hot aan het worden. De deeleconomie (Sharing economy) is een socio-economisch systeem waarbij menselijke en fysieke bezittingen gedeeld worden. Niets nieuws onder zon toch? In 1965 hadden we al de witte fiets, een leenfiets die gratis of tegen geringe kosten door iedereen gebruikt kon worden.

Zo ook de witkar, een driewielige elektrische auto in 1968 bedacht door Luud Schimmelpenninck, toenmalig gemeenteraadslid van Amsterdam. Waarom zouden we allemaal een auto moeten hebben die het meeste van de tijd stilstaat? Als je lid werd van de vereniging dan kon je de witkar voor NLG 0,10 per minuut gebruiken. De witkar is nooit een succes geworden. In 2009 is er wel een nieuw initiatief gestart.

Waarom is de deeleconomie dan nu wel hot? De succesfactor van de huidige deeleconomie is internet. Langs deze weg kunnen we één op één met elkaar communiceren. Dat wil zeggen zonder de tussenkomst van handelaren, distributeurs of exploitanten (disintermediatie).

Mooie voorbeelden zijn Airbnb, Aereo, Uber en Blablacar. De eerste drie stonden deze week in de VS voor het hooggerechtshof. Airbnb voor het ontduiken van toeristenbelasting, Aereo werd gedaagd door de kabelmaatschappijen die uitzendrechten moeten betalen, iets wat Aereo niet hoeft te doen. Allemaal voorbeelden van rechtstreekse contacten tussen vraag en aanbod.

Gaan rechtszaken dit tegenhouden? Ik denk van niet, we zullen steeds meer van dit soort voorbeelden gaan zien. Delen is überhaupt een hot item, intranet is uit, samenwerkingsplatformen zijn in. Een beetje applicatie heeft tegenwoordig een ‘deelknop’. Waarom ook niet, per slot van rekening geldt: ‘als je niet kunt delen kun je ook niet vermenigvuldigen!’

 

Airbnb

Bij Airbnb kan iedereen van elkaar accomodaties verhuren en huren. Airbnb is actief in 34.000 steden en192 landen.

Aereo

Aereo verzamelt tv-uitzendingen die door de lucht worden uitgezonden en streamt ze over internet naar je toe.

Uber

Een app die consumenten rechtstreeks in contact brengt met taxi’s dus zonder de tussenkomst van een centrale.

Blablacar

Blablacar is gebaseerd op het idee dat je je auto met anderen deelt. Je post bij Blablacar dat je woensdag een rit maakt van Groningen naar Nijmegen en vraagt daar een vergoeding voor. Gezellig kletsen (Blabla), drukt de kosten en het is nog goed voor het milieu ook. Blablacar heeft 3 miljoen abonnees.

logo uber Logo airbnb logo blablacar

 

 

 

 

 

 

Aereo-Logo-2013

 

 

 

 

One thought on “De deeleconomie groeit en bloeit en…

  1. Jens zegt:

    Beste Frits,

    Ken je Micazu al, hier verhuren Nederlanders zelf hun eigen vakantiehuis aan andere Nederlanders, en dat wereldwijd in meer dan 55 landen. Dus je eigen vakantiehuis in je eigen taal huren van landgenoten. Da’s nou juist onze kracht. Grt Jens, Micazu.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *