Waarop stuurt u de IT; op resultaat of op inzicht?

sturen IT inzicht resultaatWat voor resultaat haalt u met het toepassen van IT? Ik bedoel heel concreet, wat levert u alle investeringen in IT u eigenlijk op? Lastige vraag hé, echter wel degelijk relevant.

Wij constateren dat men vaak geen idee heeft wat het toepassen van IT nu eigenlijk oplevert. Er is wel een gevoel van, we hebben het nodig om ons werk (efficiënt) te kunnen doen of we passen het toe om aan te sluiten op de beleving van studenten/leerlingen maar veel concreter wordt het vaak niet.

Mijn mening is dat we over het algemeen te weinig inzicht hebben in wat het toepassen van IT voor mij als individu, voor mijn collega’s, de studenten/leerlingen, ouders, de (proces)keten e.d. betekent.

Zouden we dat inzicht wel hebben dan zouden we ook weten wat het rendement uit het toepassen van IT is en welk rendement we laten liggen.

Dat laatste is misschien wel het meest belangrijk. Immers met het inzicht in welk rendement we laten liggen kunnen we heel gericht dingen anders gaan doen en daarbij IT anders gaan toepassen. Dit om nog meer rendement te halen! Helemaal mooi als dat vanuit de intrinsieke motivatie zich gaat ontwikkelen. De docent gaat zelf of met collega’s en studenten op zoek naar het anders inrichten van ‘de les’, ondersteund door slimme IT toepassingen.

Meer rendement uit het toepassen van IT begint volgens mij niet met nog meer IT naar binnen halen maar met het krijgen van inzicht.

Je zou ook kunnen zeggen “sturen op resultaat is reactief, sturen op inzicht is proactief”.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *