Apps zijn zo passé

KeuzevrijheidEen tablet is een fantastisch apparaat. Met het grootste gemak installeren en deïnstalleren we apps. Gewoon even proberen, is het niets dan verwijder je de app weer. In de gemiddelde app-store vind je inmiddels duizenden apps. Het nadeel van een app is dat deze uitsluitend werkt op het bij de tablet behorende besturingssysteem (Android, iOS of Windows). De binding van de gebruiker met een app is relatief laag. Het overname-bericht van bv Whatsapp, zorgde er voor dat tienduizenden mensen overschakelden naar een alternatief. Wat nu hot is kan morgen uit zijn. Hoe baseer je dan als school een strategische keuze voor een app? Permanente verandering wordt de enige constante. Je wilt derhalve keuzevrijheid optimaliseren en daarom loskomen van het apparaat.

Apps

Zij zijn onderling niet uitwisselbaar. En juist dat maakt het weer lastig. Apps moeten dus speciaal voor een tablet besturingssysteem ontwikkeld worden. Bovendien ben je afhankelijk van de app-store waaraan je bijvoorbeeld bij Apple een fee moet afdragen. Als ontwikkelaar ga je dan al snel voor de meest populaire omdat dan je afzetmarkt het grootst is. Als uitgever van onderwijsmethoden zou je eigenlijk voor de drie grote besturingssystemen moeten ontwikkelen. Risicovol, tijdrovend en dus kostbaar en dat voor een kleine markt zoals Nederland. Logisch dat een uitgever niet al te veel haast maakt.

Web apps

Er gloort echter licht aan de horizon! En dat is de web application of kortweg web app. Een web app benut uitsluitend de browser van een apparaat en is daarmee onafhankelijk van het besturingssysteem en daarmee onafhankelijk van het type tablet. Er is dus ook geen app-store nodig om de web app te verkrijgen. De techniek die dit mogelijk maakt heet HTML5. Alhoewel het doorvoeren van deze standaard in de browsers nog wel volop in ontwikkeling is zien we langzaam aan steeds meer web apps verschijnen. Een goed geschreven web app onderdrukt de browserbesturing en maakt toch volledig gebruik van ‘swipe’ en ‘pinch’ van een tablet. U zult het verschil tussen een app en een web app waarschijnlijk niet eens merken. Voorwaarde is wel dat u internettoegang heeft. Daar waar een app ook zonder kan, gaat dit bij een web app lukken met zeer beperkte mogelijkheden.

Any place, any time. any device

Een mooi voorbeeld van een uitstekende web app is van de Financial Times. In de ELO-wereld zegt Itslearning dat zij het ontwikkelen van een app overslaan en rechtstreeks inzetten op web app/HTML5 technologie. Met minder ontwikkelinspanning (niet drie technieken maar slechts één) wordt echte onafhankelijke apparaat ondersteuning werkelijkheid. Een brede inzet van web apps zal BYOD een flinke boost geven omdat de applicatie niet meer afhankelijk is van het apparaat. Uitgevers waar wacht u nog op?

 

iOS Android Windows

One thought on “Apps zijn zo passé

  1. Karel Roos zegt:

    Bedankt voor dit bericht. Ik kan me er helemaal in vinden. Er zijn daarbij genoeg “gratis” online diensten waar je zelf, zonder programmeerkennis, web apps kunt maken. Zelf ben ik enthousiast over http://www.apps-builder.com en http://ibuildapp.com. Bij de ene is het 14 dagen gratis, waarna je wel gaat betalen, bij de ander kan het gratis als je een reclame banner onderin geen probleem vindt. Een gratis periode geeft je zo de gelegenheid kosteloos te experimenteren. Wat is mijn doel, wat is de daarbij gewenste activiteit en dan pas: welke tool c.q. app functionaliteit heb ik daarvoor nodig. En als de oplossing dan gevonden wordt in zo’n zelfgemaakte app dan hoeft een jaarlijkse fee van bijv. $100,- geen probleem te zijn, toch? OK, misschien zul je een keer tegen de grenzen aanlopen van de mogelijkheden die dit soort online doe-het-zelf diensten bieden en zul je een HTML5-pogrammeur moeten gaan inhuren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *