Win XP: Ten minste houdbaar tot 08.04.2014

windows-xp- vernieuwing ICT onderwijs

U hebt het vast al wel gehoord. Microsoft stopt vanaf 8 april 2014 met de ondersteuning van het besturingssysteem XP. De media doet je geloven je dat vanaf dat moment een computer met XP niet meer zou moeten aanraken. Allemaal enge scenario’s liggen op de loer.

Het feit is echter dat nog heel veel scholen computers met XP in gebruik hebben. Die zijn voor 8 april 2014 nog lang niet allemaal vervangen. Wat nu?

Concreet betekent het stoppen van Windows XP dat Microsoft geen beveiligingslekken in Windows XP meer gaat repareren. De antivirus software blijft echter wel zijn werk doen.

Moeten we de computer met XP nu niet meer gebruiken? Dat hangt af waarvoor je de computer gebruikt. Maak een risicoanalyse en besluit op basis daarvan of de computer met XP vanaf 8 april 2014 ‘uit’ gaat.

Stel, er staan computers met XP in de klas die door personeel en leerlingen/studenten worden gebruikt voor onderwijskundige toepassingen. Hoe groot is de kans dat aan de hand van een nieuw lek in Windows XP wordt ingebroken op de computer? En als er al wordt ingebroken op een computer in de klas wat kan er dan mis gaan?

Ik ben er van overtuigd dat de risico’s heel anders zijn als de Windows XP computer ook wordt gebruikt om betalingen uit te voeren.

Natuurlijk moet er actie worden ondernomen om binnen afzienbare tijd Windows XP computers uit te faseren. Mooi moment om vooruit te kijken hoe IT straks in de les wordt toegepast! Of gaat u de Windows XP computer één op één vervangen door een Windows 7 of Windows 8 computer? Volgens mij is dat een gemiste kans.

One thought on “Win XP: Ten minste houdbaar tot 08.04.2014

  1. Pieter zegt:

    Er zijn toch enkele veiligheidsvoorzorgen die wij zeker zouden aanbevelen. Zelfs voor XP toestellen die enkel in de klas gebruikt worden zijn er heel wat rampscenario’s in te denken. Denk maar aan de cryptolocker malware, die de data op alle gekoppelde apparaten kan vergrendelen.

    Uiteraard is dit een worst case scenario maar je zou ook je huis beveiligen tegen inbraak, ongeacht of je in een goede buurt woont, niet?
    We schreven een blogpost over enkele voorzorgen die XP gebruikers kunnen nemen om hun toestel ietwat veilig te blijven gebruiker, misschien vind je deze handig om hier te vermelden:
    http://www.techne.be/nl/nieuws/software/item/94-blijft-u-xp-toch-gebruiken-neem-dan-deze-voorzorgen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *