Het definitieve einde van de PC

ring-5-600x367Het toetsenbord en de muis hebben hun beste tijd gehad. Nieuwe interfaces gaan in rap tempo de manier waarop we omgaan met informatietechnologie veranderen. En met ‘omgaan’ bedoel ik iets wezenlijks anders dan ‘bedienen’, toch de voornaamste functie van toetsenbord en muis. Deze revolutie zal daarmee tevens het definitieve einde van de PC inluiden.

Recent werd op het SXSW festival een prototype van de ‘Ring’ getoond. Letterlijk een ring die voorzien is van slimme bewegingssensoren die het mogelijk maakt om op een intuïtieve wijze je smartphone te bedienen zonder dat je het ding uit te broekzak hoeft te halen. Door specifieke handbewegingen te maken en zelfs ‘te schrijven in de lucht’ kan je op een eenvoudige wijze instructies aan de smartphone geven. Zie hier het filmpje over dit wonderlijke apparaat.

[jwplayer player=”1″ mediaid=”9171″]

De Ring staat natuurlijk niet alleen. Ook Google Glass past in dit zelfde rijtje: IT dat steeds meer verdwijnt in alledaagse producten die we op een eenvoudige manier kunnen toepassen. Spraak zal een steeds prominentere rol gaan spelen en ook systemen als de Kinect van Microsoft maken het gebruik van een computer (wat dat dan ook is) een stuk gebruikersvriendelijker. In menig verzorgingstehuis wordt al gebruik gemaakt van de Nintendo Wii. Eenvoud in gebruik is hierbij het toverwoord. Niks geen toetsenbord en muis. Gewoon een beetje met je handen bewegen.

Om dit alles mogelijk te maken zijn er wel wat zaken nodig. Ten eerste een krachtige computer die al deze apparaten aan elkaar knoopt en met elkaar laat communiceren. En die heeft u al want dat is de eerder genoemde smartphone. Dit apparaat wordt de nieuwe supercomputer van onze tijd. En niet omdat het zo krachtig is, dat valt wel mee (of tegen). De kracht zit in het tweede noodzakelijke component: de verbinding, oftewel internet. Alle complexe toepassingen, data en de noodzakelijke computersystemen die het zware werk doen staan immers in ‘de cloud’. Sterker nog, schakel de Wi-Fi en mobiele dataverbinding op uw smartphone maar eens uit. Is het ding opeens helemaal niet meer zo ‘smart’.

Google Glass, de Ring, de sensoren in uw Nike hardloopschoenen, smartphone en tablet en alles wat nog komen gaat. Allemaal zijn ze gebaseerd op het principe dat alle noodzakelijke toepassingen niet op het apparaat zelf maar in de cloud staan. En daarmee is het mogelijk om daadwerkelijk plaats-, tijd- en apparaatonafhankelijk te kunnen werken. Wat we missen in dit rijtje? De PC natuurlijk. Het apparaat dat weliswaar wat pogingen in die richting doet maar simpelweg geen ‘internetapparaat’ is. En dat gaat het ook niet meer worden. Je kan wel een hulpmotor op een fiets zetten, maar het blijft natuurlijk gewoon een fiets. Einde oefening dus.

Wat betekent dit voor u? Dat u zo snel mogelijk de overstap moet maken naar een volledig op de cloudgedachte gebaseerde IT-infrastructuur. Want daarmee kunt u IT pas echt flexibel en op maat in gaan zetten. Zodat u allerlei soorten apparaten kunt gebruiken, ook die smartphones die de leerlingen gewoon zelf meenemen. En dat is wel zo handig.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *