Digitaal veilig is veel te ingewikkeld

wachtwoordVrijwel dagelijks is de beveiliging in de digitale wereld in het nieuws. Of eigenlijk het gebrek eraan. Want op een of andere manier schijnt de digitale wereld vele malen onveiliger te zijn dan de analoge ‘echte’ wereld. De vraag is even of dat zo is.

Grootschalige diefstal van creditcardgegevens was recent groot nieuws. Vooral omdat deze in het criminele circuit werden aangeboden inclusief toegangsgegevens. In een bijzin werd er vervolgens gemeld dat dit met name mogelijk was doordat de gebruikers zeer zwakke wachtwoorden hadden gebruikt. En dat is een alsmaar terugkerend thema. Alsof u klaagt over inbrekers in de buurt en vervolgens nooit de deur op slot doet. Klinkt flauw maar in de digitale wereld is dit echt schering en inslag.

Een reden die hier vaak voor wordt genoemd is dat ingewikkelde wachtwoorden moeilijk te onthouden zijn. Volgens mij is dat ook precies de bedoeling, toch? Maar het is helemaal niet moeilijk om een moeilijk wachtwoord te gebruiken. Neem een zin in uw hoofd, neem van elk woord de eerste letter, gebruik nog een leesteken en een getal. Zo simpel is het. Maar gemak dient de mens, dus als we eenmaal zo’n wachtwoord hebben dan willen we natuurlijk wel een single-sign-on. Een keer inloggen en vervolgens kan je overal bij. En dat is misschien ook niet altijd even handig.

De docent die in de klas inlogt op een computer en vervolgens even naar de gang loopt moet zich er wel van bewust zijn dat, bij de toepassing van een single-sign-on, wellicht ook de cijferadministratie toegankelijk is. En die schermbeveiliging zit er natuurlijk ook niet voor niets op. Maar als we die, omwille van het gemak, pas na een uur(!) in laten gaan dan heeft dat niet zoveel zin. Kan je het net zo goed niet doen. Toegegeven, soms zit de techniek een makkelijke werkwijze in de weg maar dat maakt het niet minder noodzakelijk.

De digitale wereld is niet per definitie veel onveiliger dan de analoge wereld. Natuurlijk komen er met nieuwe toepassingen ook nieuwe risico’s die vervolgens weer moeten worden bedwongen. Maar het grootste risico bent u toch echt zelf. Maar bewustwording hiervan is de eerste stap. Een veilige digitale wereld begint bij jezelf!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *