Alle IT is maatwerk……

blogMaatpakken zitten alsof je ze niet voelt, staan alsof je er in thuis hoort, maar ze kosten wel de hoofdprijs.

Fijn te weten, maar nu even terug naar het onderwerp. Heeft u het wel eens iets meegemaakt zoals het volgende: na een upgrade van het speciaal voor u ontwikkelde Leerling Administratie Systeem/Leerling Volg Systeem (LAS/LVS) kunt u “opeens” geen nieuwe docenten vanuit uw HRM-systeem meer toevoegen. U heeft om deze nieuwe “functionaliteit” niet gevraagd en zit er zeker niet op te wachten.

Nu is het maar een voorbeeld maar wel een voorbeeld van een risico dat bij ieder stuk maatwerksoftware aanwezig is: koppelingen die niet meer functioneren. Natuurlijk kan alles technisch worden opgelost maar dat kost geld. Geld dat u wellicht niet had hoeven uit te geven als u voor standaardsoftware had gekozen. Daar is bijna altijd al “voorgesorteerd” op de belangrijkste koppelingen en lopen die ook mee in het onderhoud.

En ook als er wijzigingen moeten worden aangebracht profiteert u bij standaardsoftware van de schaalgrootte van de leverancier. Die hoeft de aanpassing niet voor u alleen te doen en heeft waarschijnlijk al uitgebreid getest.

Daarnaast moet u bij maatwerk als organisatie energie steken in de ontwikkeling en het onderhoud en de vraag is maar of daar uw energie in moet zitten. Geloof mij, in 80% van de gevallen is dat gewoon niet zo en in de resterende 20% van de gevallen is de situatie zo specifiek dat u er niet onderuit komt.

Toch is er iets wat bij de inzet van IT echt en altijd  maatwerk is: het beschrijven van wie u als organisatie bent, wat u wilt doen en hoe u dat wilt doen. Daarmee gaat gemiddeld zo’n 20% van de kosten mee gemoeid, maar in die 20% maatwerk moet u wat mij betreft  80% van uw energie steken.

Net als bij een maatpak waar je minstens drie keer moet passen om er echt lekker in rond te kunnen lopen. Maar dan betaal je wel de hoofdprijs.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *