Desktop, laptop of tablet? Een duivels dilemma

DevicesWat zal het worden? Kunnen we met één apparaat uit de voeten? Gaan we nog 4 jaar in de klas werken met desktops en blijkt over een jaar dat ik daar lelijk mee in mijn maag zit omdat ik geen geld heb om laptops of tablets te kopen. Idealiter zou ik applicaties willen gebruiken die op elk apparaat werken. Maar hoeveel zijn er daar nu al van beschikbaar? Dan toch maar versneld afscheid nemen van de oude applicaties en op naar zo veel mogelijk web-based?

Een duivels dilemma dus. Een ander aspect wat de apparaatkeuze kan beïnvloeden is de operationele energiekosten. Een desktop computer die 30 uur/week gebruikt wordt verbruikt al snel € 25,- per jaar aan energie. Dat lijkt niet veel maar stel dat u 3.000 computers in gebruik heeft dan praten we over € 75.000,- per jaar.

Een gemiddelde laptop verbruikt een factor 10 minder energie dan een desktop. Een verschil van € 67.500,- per jaar. Hiervoor schaft u 135 extra laptops aan!

Een tablet verbruikt een factor 15 minder aan energie dan een desktop. Een verschil van € 70.000,- per jaar. Hiervoor schaft u 175 extra tablets aan!

Gesteld dat u nog niet toe bent aan ‘Bring-your-own-device’ en computers gaat kopen dan zijn laptops en tablets in ieder geval beter voor het milieu en uw portemonnee en dus de leerling…

 

Devices in het onderwijs

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *