Windows XP? Hoog tijd voor actie!

185732_962_1201122347581-pcHet spook dat Windows XP heet blijft maar ronddwalen. Zeker in het onderwijs is het verouderde besturingssysteem nog prominent aanwezig. Inmiddels probeert Microsoft u nu al enige jaren te overtuigen dat u echt naar een nieuwe versie van Windows moet. En gelijk hebben ze. Windows 8.1 is immers een megastap vooruit. Maar de vraag is of de PC nog wel relevant is.

Al jaren worden er steeds minder PC’s verkocht. Het afgelopen jaar liep de PC markt zelfs met 14% terug. Zelfs de huizenmarkt doet het beter. En enig herstel blijft uit. De harde cijfers zijn echter niet simpelweg op de economische crisis terug te voeren. Sinds de introductie van de iPad hebben tablets de IT markt volledig op z’n kop gezet. Wat tablets aantoonde is dat het bieden van rijke functionaliteit niet alleen was voorbehouden aan de traditionele PC. De stormachtige ontwikkelingen van apps hebben dit alleen maar versterkt. En dat is nog maar het begin. Want een ander apparaat dreigt de PC nu echt de nek om te gaan draaien.

Bij steeds meer scholen leiden die verouderde (XP) PC’s een kwijnend bestaan. Ook in het onderwijs zijn de tablets inmiddels opgerukt. De voordelen worden gezien en de toepassingen steeds breder. Tegelijkertijd  blijft er behoefte aan een apparaat met een groot scherm en een volwaardig toetsenbord. Maar de stap naar Windows 8 lijkt voor veel scholen een grote. Zeker gezien de hoge kosten, mede veroorzaakt door de noodzakelijke nieuwe en dure hardware. Het alternatief ligt echter voor het oprapen: Google’s Chromebook. Geen PC maar stiekem toch weer wel. En juist voor het onderwijs liggen hier veel kansen.

De Chromebook is niet voorzien van een dik besturingssysteem. Het apparaat heeft alleen maar een browser. Alle toepassingen worden dan ook vanaf het wereld wijde web benaderd. Dat lijkt een nadeel maar anno 2014 is dat echt niet meer het geval. Er zijn steeds meer scholen die reeds al hun educatieve toepassingen, content e.d. volledig uit ‘de cloud’ halen. Tel daarbij op dat veel onderwijsondersteunende applicaties (leerlingadministratie, ELO, roostersoftware, HRM, financiële applicaties, etc) steeds vaker als dienst (SAAS) worden geleverd.

De voordelen van een Chromebook zijn legio. Niet alleen zijn de aanschaf- en onderhoudskosten laag, ook het beheer is nagenoeg nihil. En daarmee past het perfect in het ideale IT-plaatje voor een school. Geen wonder dus dat de Chromebook een regelrechte hit dreigt te worden in het onderwijs. De tijd dringt, Windows XP wordt vanaf april niet meer door Microsoft ondersteund. Beveiligingslekken dus niet meer gerepareerd. De deur gaat open voor hackers… Tijd voor actie!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *