3D-printers in het onderwijs

Cube-3D-Home-Printer-13D-printen wordt zowel door de overheid als het bedrijfsleven gezien als een belangrijk instrument om productie vanuit de lage lonen landen weer terug te halen naar Europa/Nederland. De overheid in Engeland speelt hier op in door in eerste instantie 500.000 pond te investeren in de aanschaf van 3D-printers voor 60 VO scholen en de scholing van docenten om met de printers te kunnen werken. Misschien een idee voor staatssecretaris Dekker om zijn oor daar eens te luister te leggen?

 

Motivatie Engels initiatief

Het initiatief in Engeland heeft als doel het onderwijs op het vlak van wetenschap, technologie, engineering, wiskunde en design en technologie een boost te geven. Disciplines waaraan volgens de staatssecretaris in Engeland, Michael Gove, veel behoefte is.

En inderdaad: wanneer je leerlingen met een 3D-ontwerptool zaken laat ontwerpen en vervolgens hun eigen ontwerp laat printen kunnen alle genoemde disciplines aan de orde komen. In onderstaande video een voorbeeld zoals uitgewerkt door Intel. Techniekles, wiskundeles en handvaardigheid: het loopt volledig door elkaar.

[jwplayer player=”1″ mediaid=”8877″]

Alleen voor het VO en hoger?

Nee, hoor. De eerste scholen in het PO experimenteren ook al met 3D-printers. Zo is er in Houten een plusklas die kinderen met Google Sketchup (freeware) een eigen huis laat ontwerpen en de ontwerpen vervolgens in 3D laat uitprinten in een printshop. Dit laatste omdat de aanschaf van een 3D-printer voor één klas financieel niet haalbaar is.

Wat heb je er voor nodig?

Behalve een 3D-printer, die vanaf ca. Eur 1.800,– verkrijgbaar is, heb je 3D-ontwerpsoftware nodig (op www.hongkiat.com kun je 25 freeware (gratis) tools zoals Google Sketchup vinden). Daarnaast heb je voorlopig nog een fors budget nodig om het printmateriaal aan te schaffen. Dat is namelijk erg prijzig. Tenslotte heb je docenten nodig die met een 3D printer kunnen omgaan. In Engeland hebben ze dat direct onderkend.

Geen geld voor een 3D-printer?

Alternatief is dat je net als de plusklas in Houten de printopdrachten laat uitvoeren door een 3D-printer bij jou in de buurt. Hiervoor kun je kijken op http://www.3dhubs.com, een handige site waar je snel de dichtstbijzijnde 3D printer in jouw buurt kunt vinden.

 

 

One thought on “3D-printers in het onderwijs

 1. Remco Liefting zegt:

  Hoi Bert,

  Via deze reactie wil ik je graag kennis laten maken met het 3Dkanjers initiatief. Een vooruitstrevend initiatief met als doel talentontwikkeling van kinderen op de basisschool met behulp van wetenschap en techniek te stimuleren. Onze ambitie is dat alle basisscholen in Nederland beschikken over een 3D-printer en dat deze actief wordt ingezet in het lesprogramma.

  Momenteel loopt er een 3Dkanjers initiatief in Hoogeveen waar 12 basisscholen zelf een 3D-printer gaan bouwen en vervolgens inbedden in het curriculum. Een tweede 3D-kanjers project staat in de regio Meppel in de stijgers.

  Een 3Dkanjers project wordt veelal gestart met meerdere basisscholen uit één regio met daaromheen een stevig lokaal netwerk voor de benodigde ondersteuning. Door het gezamenlijk in een regio op te pakken, ontstaat er ook de mogelijkheid om kennis en ervaringen uit te wisselen. Ook individuele scholen kunnen een 3Dkanjers project starten.

  Meer informatie vind je op onze website: http://www.3dkanjers.nl

  Met een vriendelijke groet,

  Remco Liefting

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *