Wi-Fi-tracking maakt absentielijsten in 2020 overbodig!

wl-cadisense-3Als een leerling ziek is en niet naar school kan moet hij/zij zich ziek melden. Logisch, want anders ziet de leerkracht of docent het pas als de les begint. Zo’n dertig jaar geleden werd er dan een briefje opgehangen of aan de conciërge gegeven waarop vermeld stond wie er “ziek, zwak of misselijk”  waren. Tegenwoordig gaat dat anders, zo kan ik als ouder de school van mijn kinderen bellen als er sprake is van ziekte. Een leerling uit groep 8 neemt dan de telefoon op en geeft de absentie door. Dat moet ook, want ook absenten moeten worden geregistreerd, en niet voor niets.

Hoe zal dat in pakweg 2020 gaan? Waarschijnlijk heeft dan iedere leerling of student een device (misschien een smartphone, wie weet?) en wordt op basis van Wi-Fi-tracking (of  een andere technologie die  de smartphone identificeert) volautomatisch vastgesteld of iedere leerling of student wel aanwezig is bij de les waar hij/zij op dat moment zou moeten zijn.

Moeten we dat erg vinden? Niet als we ons realiseren dat we zo waarschijnlijk uitval en vroegtijdig schoolverlaten beter kunnen bestrijden en de administratie binnen het onderwijs kunnen terugdringen. Vanzelfsprekend moeten we dan goed nadenken over de privacy-aspecten. Maar dat doet u toch ook als u uw bonuskaart, airmileskaart en dergelijke pakt?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *