2014: Iedereen een lege portemonnee?

PortemonneeZit uw portemonnee ook zo vol met plastic kaarten? En misschien nog wat contanten? Bankkaarten, creditkaarten, loyaltykaarten, rijbewijs en ja, dit jaar komt daar ook het kentekenbewijs, de ‘kentekencard’ bij, vermeldt het RDW met gepaste trots. En dit terwijl 70% van de Nederlanders altijd een smartphone bij zich heeft die unieke kenmerken met zich meedraagt om u te identificeren. Is de Near Field Communication-technologie, de NFC-chip op mobiele apparaten, waarmee we ons uniek kunnen identificeren en dus inchecken, betalen, deuren openen, dan ‘de’ of ‘een’ oplossing?

Snelle doorbraak?

De NFC-chip is al op veel mobiele apparaten te vinden. In de VS werd vorig jaar voor 25 miljard USD aan retailtransacties via mobiele apparaten uitgevoerd. Dat lijkt veel maar vertegenwoordigt nog slechts 1% van de totale retail transactiewaarde. Een snelle doorbraak van NFC laat nog steeds op zich wachten. Analisten stelden vorige maand de groeiverwachting van de NFC-technologie naar beneden bij. Tegenslag voor NFC is dat het er alles van weg heeft dat Apple deze technologie niet adopteert alhoewel Apple wel in augustus 2013 een patent voor een NFC-toepassing heeft verkregen. De nieuwste iPhones en iPads zijn nog steeds niet voorzien van een NFC-chip .

Google is daarentegen hard op weg om alle Android-apparaten te voorzien van een NFC-chip en Microsoft heeft 24 NFC-patenten in bezit en wil NFC gaan toepassen in Windows-apparatuur. Zit Apple dan te slapen en laten zij deze miljardenmarkt aan zich voorbij gaan?

iBeacon 

Apple kondigde medio vorig jaar de iBeacon-technologie aan. Deze maakt gebruik van Bluetooth Low Energy (BLE) als transportlaag. De nieuwste mobiele apparaten zijn meestal standaard voorzien van Bluetooth met inbegrip van BLE. Dus niet uitsluitend Apple apparatuur. Een iBeacon is een op zich zelf staand miniatuur computersysteem, of passend in bijvoorbeeld een dongle, wat in staat is om gegevens uit te wisselen met mobiele apparaten. Daarnaast kan een Apple iPhone/iPad van de laatste generatie, functioneren als iBeacon met een daarvoor geschikte app. Met iBeacon is het mogelijk om binnenshuis (daar waar GPS niet goed werkt) afstandsbepaling van een mobiel apparaat  tot een beacon te doen binnen een radius van 50 meter.

iBeacon toepassingen

Een iBeacon kan ingezet worden om in:

  • een restaurant menu-informatie te verstrekken, te bestellen en af te rekenen,
  • een museum informatie te verstrekken over kunstwerken
  • een warenhuis productinformatie en aanbiedingen te promoten
  • te checken in vliegtuigen, bioscopen, theaters, etc.
  • …..

Vanaf vorige week past Apple deze technologie toe in al haar 254 Apple-stores. Daarnaast zijn er meerdere start-ups die zich storten op deze technologie zoals Estimote, Swirl en GPShopper. De bekendste van dit moment is Estimote een Poolse start-up met ondersteuning van venturecapital uit de VS. Estimote levert beacons, inclusief een developerkit, voor € 30,- per stuk.

 

[jwplayer player=”1″ mediaid=”8680″]

 

Paypal

Paypal kondigde eind 2013 ondersteuning van de beacon-technologie aan door een beacon-dongle te leveren waarmee geïdentificeerd en betaald kan worden via Paypal.

Het einde van de creditkaart?

Wat zou Frank McNamara, de uitvinder van de eerste creditkaart, gedreven door het feit dat hij in 1949 zijn portemonnee vergeten was en daarom in een restaurant niet kon betalen en vervolgens de Diners kaart bedacht, hier van denken? Wat is het bestaansrecht van de creditkaart company als we met de smartphone gaan betalen?

Complementair of baanbrekend alternatief?

Maakt iBeacon NFC tot een achterhaalde technologie? NFC is geschikt voor identificatiedoeleinden tot op afstanden van 20 cm en een NFC-chip is een passief en goedkoop element. iBeacon is een actief element geschikt voor identificatie, plaatsbepaling binnenshuis (50 m radius) en slaat de brug tussen de fysieke en de virtuele wereld. Dit omdat er m.b.v. het beacon gegevens uitgewisseld worden over de kenmerken van het fysieke item of/en transacties uitgevoerd worden (contextual computing). iBeacon lijkt daarmee complementair te zijn aan NFC en daarnaast veel verder te gaan in toepassingsmogelijkheden. Voor beide technologien zal plaats zijn. Eén ding is wel duidelijk, uw portemonnee gaat steeds leger worden!

 

[jwplayer player=”1″ mediaid=”8686″]

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *