Applicaties als URL of app: kijk of het kan en profiteer ervan!

http://www.dreamstime.com/-image4270989Natuurlijk haalt u regelmatig de bezem door uw applicatieportfolio om de applicaties die niet meer worden gebruikt te “saneren”. Prima initiatief, maar kijkt u dan ook of de applicaties wel op de verstandigste wijze aan uw gebruikers aangeboden worden?

Er zijn ruwweg drie methoden om applicaties aan te bieden aan de gebruiker:

  1. door het aanklikken van een hyperlink of app aangeboden vanaf het internet
  2. gevirtualiseerd (door middel van Terminal Server of VDI) aangeboden vanuit een datacenter
  3. lokaal (al dan niet via “streaming”) geïnstalleerd op het device van de eindgebruiker

De eerste methode heeft u natuurlijk het liefst: geen applicatie installeren, er is alleen een browser of een app nodig om de applicatie te starten. Dat betekent dat er op het device van de gebruiker alleen een browser nodig is. Complete vrijheid gecombineerd met lage kosten.

De tweede methode werkt prima maar is nogal kostbaar: er is op het device een Operating System (OS) zoals Windows nodig om de applicatie te benaderen. Vindt u prestaties belangrijk dan kiest u waarschijnlijk voor VDI en heeft u voor iedere gebruiker die een applicatie start nog een OS-licentie nodig. Daar komt dan nog bij dat uw IT-dienstverlener (of u zelf) een relatief zwaar machinepark in de lucht moet houden.

De derde methode werkt bijna altijd maar heeft als nadelen dat er een OS op het device van de gebruiker aanwezig moet zijn, maar ook dat er onderdelen naar het device moeten worden gekopieerd waardoor prestatieverlies optreedt, al is het maar bij het opstarten en het bijwerken aan de hand van updates.

Maar welke methode is nu het verstandigst? De toekomst is aan de eerste methode. Veel aanbieders van applicaties (waaronder uitgevers) bewegen al in die richting en veel instellingen hanteren het principe “op deze manier aanbieden tenzij het echt niet mogelijk is.”

De tweede methode is prima om een afgeschermde werkomgeving naar de gebruiker (waar deze ook is)  te brengen. Voor thuiswerkers en in beveiligde omgevingen prima maar in het algemeen een tussenvorm waar we gegeven het kostenplaatje als het kan zo snel mogelijk vanaf willen.

Lokaal zou je eigenlijk niets meer moeten willen installeren, tenzij er bijvoorbeeld een interface naar de hardware van het device is (denk aan laboratorium- en onderzoeksopstellingen).

Als het even kan biedt u applicaties wat ons betreft aan als URL of app. Speur dus naar applicaties die u nu via de tweede of derde methode aanbiedt maar die ook als URL of app kunnen worden aangeboden. Kijk dan ook even of uw IT-dienstverlener niet te veel in rekening brengt, want hoe meer applicaties als URL of app hoe goedkoper zijn dienstverlening wordt. Dat is mooi meegenomen!

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *