Op weg naar de top: ‘organisatie van basisvoorzieningen’

basiskampBasiskamp 1: het selecteren van de perfecte klimuitrusting en het juiste gebruik ervan is essentieel om de top te kunnen bereiken. Ook het (verder) ontwikkelen van IT in organisaties vraagt om een solide en doordachte basis. Het (gedeeltelijk) ontbreken van een van elementen in de basis kan resulteren in een instabiel fundament voor de IT-omgeving.

De inrichting van o.a. de netwerkwerkinfrastructuur, de aanschaf van werkplekapparatuur en de specificaties van de internetverbindingen vragen om architectuur. Het zou immers zonde zijn als de aangeschafte werkplekapparatuur bijvoorbeeld niet werkt met nieuwe onderwijsapplicaties of dat na 5 maanden blijkt dat de capaciteit van de internetverbinding dusdanig smal is dat het lijkt alsof gebruikers door een rietje ademen.

De architectuur bepaalt aan welke eisen (randvoorwaarden) IT-voorzieningen dienen te voldoen, zodat de communicatie (en werking) tussen basisvoorzieningen mogelijk is en de kans op desinvesteringen maximaal wordt beperkt. Naast het bepalen van de technische architectuur is ook van belang om met elkaar afspraken maken over de organisatie van de basisvoorzieningen IT. Beheert u deze zelf? Wordt dit op een plek ingekocht?

Het op orde hebben van deze basisvoorziening voorkomt dat (te)veel energie gestoken wordt in het blussen van de spreekwoordelijke “brandjes” waardoor (te) weinig tijd overblijft om de energie te stoppen in zaken die wat mij betreft echt belangrijk zijn: het regisseren van IT! Er zijn immers genoeg aanbieders actief die de basisvoorziening voor u kunnen regelen, zodat brandjes blussen tot het verleden behoort. Dus op naar basiskamp 1!

Lees ook in deze reeks over meer rendement uit IT in de klas:

Op weg naar de top: ‘meer rendement uit IT in de klas’

Op weg naar de top: ‘organisatie van basisvoorzieningen’

Op weg naar de top: ‘inrichting van de IT-beheerorganisatie’

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *