Kijken naar kosten alleen leidt tot waardeblindheid!

blindDe Tweede Kamer heeft vandaag een motie aangenomen om de kosten van TenderNed, het aanbestedingssysteem van de Nederlandse overheid, te onderzoeken. Prima, wat mij betreft mag (en afhankelijk van de omvang en het belang moet) iedere besteding van gemeenschapsgeld kritisch worden beoordeeld.

Let daarbij dan niet alleen op de kosten, maar betrek ook de opbrengsten en de waarde die deze vertegenwoordigen hierin. Niets is zo makkelijk als roepen dat iets veel geld kost maar niet kunnen zeggen wat het oplevert aan waarde.Toegegeven, het klinkt eenvoudiger dan het is. Maar om dit argument nu te gebruiken om maar helemaal niet naar waarde te kijken is niets minder dan struisvogelpolitiek en kan niet leiden tot valide en betrouwbare uitspraken.

Dit zien we helaas niet alleen in de politiek maar ook bij vraagstukken van bestuurders op het gebied van IT: “Het kost zo ontzettend veel geld..” Wat mij betreft is dat helemaal niet erg zolang er maar genoeg waarde tegenover staat en de organisatie de benodigde middelen kan vrijmaken of verwerven. Die waarden zijn er bijna altijd maar ze worden niet opgemerkt omdat de focus te veel op kosten ligt! Een typisch geval van waardeblindheid.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *