Het web biedt nieuwe kansen voor het onderwijs

hosting_arm‘Het web is dood’ kopte Wired in 2010. De razendsnelle opkomst van smartphones en tablets ging volgens het magazine voor een radicaal andere manier zorgen waarop IT werd gebruikt. Slimme apps zouden de plaats innemen van alles wat we hiervoor gebruikten. Het moest en zou anders. Maar zoals wel vaker in de IT is de werkelijkheid toch wat weerbarstiger. Leeft het web dan nog steeds?

Nou, het hangt niet aan het infuus of zoiets, het gaat eigenlijk best wel goed. Maar veel functionaliteit die we vroeger middels een webbrowser ontsloten is inmiddels wel verplaatst naar apps op die handige mobiele apparaten. Twitter en Facebook worden bijna geheel middels apps benaderd. Laten we wel wezen: wie gebruikt er nu Twitter op de PC? Typisch een toepassing die eigenlijk alleen maar ‘mobiel’ wordt gebruikt middels een app op uw smartphone of tablet. Tegelijkertijd zijn er nog veel toepassingen die niet in een app kunnen worden gepropt. Een tekstverwerker in een app op uw smartphone? Is niet handig. Voor veel toepassingen, met name die toepassingen die zich richten op ‘productie’, is rijke functionaliteit een vereiste. En daarmee de behoefte aan een ‘soort van PC’.

Ik stel met nadruk ‘een soort van’. Want de traditionele PC (of het nou een Windows, Linux of Mac variant is) zal een steeds kleinere rol krijgen in het IT-landschap. De grote makke aan PC’s is dat deze gebaseerd zijn op het principe van een lokaal systeem. Natuurlijk kan je al je data in de cloud opslaan, maar uw specifieke voorkeursinstellingen en toepassingen zitten toch enigszins vastgebakken aan dat lokale apparaat. En dan gebruikt u ook nog eens steeds meer verschillende apparaten. Maar het apparaat zou er eigenlijk niet toe moeten doen. Wie u bent bepaalt hoe uw IT omgeving eruit ziet. En niet het apparaat wat u op dat moment toevallig gebruikt. En zie daar: de herrijzenis van het Wereld Wijde Web.

Het web kan er voor zorgen dat uw digitale identiteit altijd met u mee reist. Want alles staat in de cloud. U pakt willekeurig welk apparaat, start de browser, logt in en al uw instellingen en toepassingen zijn direct beschikbaar. Dit vraagt natuurlijk wel om applicaties die dit begrijpen. Maar deze zogenaamde webapps komen in grote getale beschikbaar, ook in het onderwijs.

De toepassingen van volledige web gebaseerde apparaten biedt ongekende mogelijkheden. Zowel in termen van flexibiliteit als financiën. Want u kunt die dure PC’s vervangen door goedkope chromebooks. En boven alles: u komt los van het apparaat. Al uw toepassingen, van tekstverwerker en e-mail tot bijvoorbeeld educatieve applicaties zijn altijd en overal beschikbaar op elk apparaat. En hiermee komt de belofte van IT als water uit de kraan weer een stukje dichterbij. Webapps gaan het web nieuw leven in blazen, dat is zeker.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *