IT wordt boterzacht

IT zacht regie informatiserenWe hebben het tegenwoordig veel minder over ‘harde IT’ als technische specificaties, IT-beheerprocessen, serverparken…, kortom de automatisering. Het gaat meer en meer over de zachte kant dat de IT krijgt. Bedieningsgemak, aansluiten op persoonlijke werkwijze, personaliseren, beleving en werkbaarheid… dat zijn de woorden die we de laatste tijd vooral horen. Dit is de zachte IT. Over de harde kant van IT maken we ons niet meer druk, het verdwijnt grotendeels ‘in de cloud’. De zachte kant van IT gaat het verschil maken. IT moet je kunnen toepassen anders heb je er niets aan. Het gaat om informatiseren.

Deze opkomst van de zachte kant van IT heeft ongetwijfeld consequenties voor uw organisatie.

  • Hoe ziet de bemensing van uw IT-project er uit. Zijn het voornamelijk IT-ers?
  • Is het überhaupt nog wel IT-project, of zijn het meer een veranderproject met een groot IT-component?
  • Waarop wordt de kwaliteit van dienstverlening door uw leveranciers beoordeeld? Zijn dat nog steeds alleen maar harde specificaties?
  • Wat moeten uw medewerkers nog weten van de ‘harde’ IT om het toe te kunnen passen? Gaat het nog steeds alleen om een ‘klik instructie’ of gaat het meer om dat de gebruiker inzicht heeft in waar de meerwaarde van het toepassen van IT zit?

De IT wordt bijna vloeibaar zou je kunnen zeggen. De hele organisatie is ‘doordrenkt’ van IT en dat maakt ons steeds meer afhankelijk van IT. Daarom moeten we ook op de zachte kant van IT grip gaan krijgen. Voor dat je het weet loopt je eigen informatievoorziening weg het afvoerpuntje in en stromen er allerlei ‘eigen’ handigheidjes binnen. Op zich niets mis mee maar hoe houdt u dan nog grip op uw informatie?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *