De drie belangrijkste IT-trends in het onderwijs

TrendsDe versnelling is nu echt ingezet. IT gaat een steeds prominentere plek binnen het onderwijs krijgen. U kunt er niet meer omheen maar het tempo ligt wel erg hoog. Volgt u het allemaal nog? Tijd voor een korte tussenstand: de drie belangrijkste IT-trends in het onderwijs.

1. Ontwikkelen van digitale content

Onder druk van de tirannie van de uitgevers zoeken steeds meer scholen naar andere manieren om digitale content de klas in te krijgen. Zelf ontwikkelen wordt de nieuwe maatstaf. Het zelf ontwikkelen van digitale content is ook steeds makkelijker geworden. In gezamenlijkheid met collega’s of bredere initiatieven zoals VO content. Meer grip, meer flexibiliteit, beter passend binnen het eigen onderwijs en mogelijke kostenbesparingen zijn de belangrijkste drijfveren.

2. Je computer neem je zelf mee

Niet meer terug te draaien trend: Bring Your Own Device. En gelukkig maar. Want u moet echt zo snel mogelijk afstappen van die zinloze computerlokalen. Alleen dan kan IT een echt geïntegreerd onderdeel binnen het onderwijs worden. En maak leerlingen eigenaar van de tablet of laptop. Dat gaat echt een enorme verbetering in het beheer betekenen. Want u hoeft het dan niet meer te beheren. En die leerlingen kijken wel uit dat ze er een potje van maken. Het is immers hun eigen apparaat.

3. Integratie

De explosie van IT-toepassingen biedt op zich fantastische mogelijkheden. Maar uiteindelijk moeten al deze toepassingen wel met elkaar kunnen ‘praten’. Een digitale lesmethode moet aansluiten bij een digitale toets-systeem. En deze dient vanzelfsprekend zijn gekoppeld met een Elektronische Leeromgeving (ELO). En dat is nog maar het begin. Leerlingadministratie, volgsystemen, roosterapplicaties, een digitaal portfolio in de cloud. Alles moet met alles praten. Want alleen dan kunt u optimaal gaan sturen. Zowel op het vlak van de school als de individuele leerling. Kortom, integratie is essentieel want IT als los zand is dodelijk.

Bovengenoemde trends hebben als belangrijkste gemene deler dat de oplossingsrichting divers is. Er bestaat niet zoiets als ‘one-size-fits-all’. De ene school zal ten behoeve van integratie kiezen voor een portal en een andere school voor een ELO als toegangspoort. Sommige gaan standaardiseren op tablets, andere zullen een mix van apparaten gaan toepassen. En dat is maar goed ook. Want IT bepaalt niet langer hoe u digitaal gaat werken. Dat bepaalt u namelijk zelf. En dat is misschien wel de belangrijkste trend!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *