De IT-revolutie moet je organiseren

IT_revolZes jaar geleden had nog nooit iemand van een iPad gehoord en anno 2013 hebben we zelfs al ‘iPad scholen’. Het razendsnelle tempo waarin de ontwikkelingen over elkaar heen buitelen biedt ongetwijfeld veel kansen maar brengt zeker ook risico’s met zich mee. Een steeds vaker gehoorde kreet is dan ook ‘hoe houden we hier grip op’. Lastig vraagstuk en een eenduidig antwoord is niet te geven.

Het tempo waarin IT zich ontwikkelt en zich verder manifesteert is niet voor iedereen een feestje. Veel toepassingen hebben zo’n impact op ons leven dat dit veel weerstand oproept. Kijk naar de controverse rondom Google Glass. Soms lijkt het wel of de IT-leveranciers u en mij gebruiken in een soort van experiment. “Laten we dit eens proberen en kijken of het werkt.” En dit maakt de hedendaagse IT-revolutie ook zo bijzonder. Toen de eerste auto’s ruim 100 jaar geleden in massaproductie werden gebouwd betekende dit niet dat we direct massaal in die dingen gingen rijden. In Nederland werd de auto pas in de jaren 50 en 60 gemeengoed. Er was ruim de tijd om na te denken over bijvoorbeeld de infrastructuur. En ook afspraken over verkeersregels werden stapsgewijs ingevoerd. Kortom, we namen de tijd.

Maar die tijd hebben we inmiddels niet meer. Een IT-beleidsplan waarin u precies gaat omschrijven welke IT-toepassingen u de aankomende jaren gaat gebruiken? Kansloos. U zult, gelijk aan de IT-leveranciers, toch steeds meer ‘experimenten’ moeten gaan uitvoeren. En dat is op zich helemaal niet erg. Als u het maar ‘organiseert’. Want ook experimenteren moet je organiseren. Zorg voor voldoende kaders waarbinnen IT kan opereren en verder kan groeien. Maar hoe precies, dat zal de tijd toch moeten leren.

Natuurlijk dient u de risico’s zien te beperken. Denk hierbij aan zwaarwegende aspecten als veiligheid en privacy waar momenteel, terecht, veel discussie over wordt gevoerd. We zullen echter moeten roeien met de riemen die we hebben. Want in het geheel geen IT meer gebruiken is geen optie. Daarvoor is het inmiddels te veel omvattend en volledig geïntegreerd binnen onze samenleving. Stel dus kaders, geef richting middels een IT bestemmingsplan en laat het experiment toe. Accepteer vooral dat de ontwikkelingen nu eenmaal zo snel gaan en dat u vooral de kansen moet grijpen en, waar het kan, de risico’s moet zien te beperken. En dat begint met het organiseren van IT. Alleen zo krijgt en houdt u grip.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *