Basispoort maakt valse start

valse startHelp!! Hiermee sloot een ICT-coördinator afgelopen week een mail met als onderwerp Basispoort aan mij en andere collega’s af. Na diverse vergeefse pogingen om leerkrachten en leerlingen van zijn school aan te melden bij Basispoort was hij de wanhoop nabij. Hij bleek niet de enige te zijn.

 

Wat is basispoort?

Basispoort is een voorziening die bedoeld is om via eenmalige inlog de webbased methodesoftware van uitgeverijen te ontsluiten. Oprichters van de bijbehorende stichting Basispoort zijn Alberts Onderwijs BV, Heutink Primair Onderwijs BV, KG & Rolf BV, L.C.G. Malmberg BV, Noordhoff Uitgevers, Reinders Oisterwijk BV, ThiemeMeulenhoff BV en Uitgeverij Zwijsen BV.

Met ingang van het nieuwe schooljaar kunnen leerkrachten en leerlingen de webbased methodesoftware van de betrokken uitgeverijen uitsluitend benaderen via Basispoort. Dat wil zeggen: die webbased methodesoftware die door de uitgeverijen achter Basispoort is gehangen. Noordhoff Uitgevers zal haar online methodesoftware bijvoorbeeld pas in de loop van het schooljaar via Basispoort ontsluiten.

Achterliggende doelstelling is het leven voor de scholen makkelijker te maken. Maar dat is tot nu toe lang niet op alle scholen gelukt.

 

Wat gaat er mis?

Allereerst is er sprake van gebrekkige communicatie. Begin juni heeft Basispoort de ICT-coördinatoren van scholen via email geïnformeerd over de op stapel staande veranderingen. De boodschap toen was dat de ICT-coördinatoren moesten controleren of alle leerlingen en leerkrachten goed in het LAS (Parnassys) vermeld stonden en verder nog even niets hoefden te doen. Nadere informatie zou twee weken voor het begin van het schooljaar plaatsvinden. Het aanmaken van de accounts, zo was de boodschap, zou niet veel werk met zich meebrengen omdat er een koppeling met het Leerling Administratie Systeem (LAS) gerealiseerd zou worden.

Vorige week bleek dat, willen scholen de gegevens uit hun LAS gebruiken voor het aanmaken van accounts, er aan behoorlijk wat eisen voldaan moet worden. Dit zijn zaken die nu prominent op de website van Basispoort gecommuniceerd worden, maar voordien verscholen zaten in documentatie die als achtergrondinformatie werd aangeboden (en dus waarschijnlijk door maar weinig mensen gelezen is, zo net voor de vakantie), danwel ontbrak.

Veel scholen worden er nu mee geconfronteerd dat zij niet alle gegevens goed in hun LAS hadden staan.

Ook bleek de koppeling tussen Basispoort en Parnassys (een LAS dat door bijna de helft van de scholen wordt gebruikt) niet goed te werken. Dus zelfs wanneer de gegevens goed hadden gestaan, zouden er sowieso problemen zijn ontstaan. De koppeling tussen Basispoort en Parnassys is een week voordat de scholen in het Zuiden weer begonnen pas opgeleverd en daardoor te weinig getest.

Scholen die met Parnassys werken werden dubbel getroffen doordat voor de synchronisatie die ‘s nachts loopt Parnassys meer tijd nodig had dan er beschikbaar was. Gevolg was dat deze halverwege werd afgebroken, waardoor niet alle mutaties die door ICT-coördinatoren waren doorgevoerd werden verwerkt.

Tot slot zaten er een aantal fouten in de software van Basispoort zelf, waardoor een leerkracht die ook ICT-coördinator is bijvoorbeeld af en toe methodesoftware niet te zien krijgt.

 

Gevolgen

Gevolg van e.e.a. is dat leerkrachten en leerlingen op een groot aantal scholen in het Zuiden en Noorden van Nederland de afgelopen week/weken niet over de webbased software van de uitgeverijen hebben kunnen beschikken. Met name op de scholen waar deze software intensief wordt gebruikt in het onderwijsproces heeft dit geleid tot stagnatie van datzelfde onderwijsproces.

 

Hoe nu verder?

Desgevraagd hebben mensen van Basispoort aangegeven dat alle technische problemen komende week opgelost moeten zijn. Hetgeen te hopen is, omdat op 2 september ook de scholen in het midden van het land weer beginnen. Als de problemen dan niet opgelost zijn zullen de helpdesks van de uitgeverijen nog zwaarder belast worden dan ze nu al zijn.

Hopelijk hebben de uitgeverijen de moed om e.e.a. terug te draaien, wanneer de problemen komende week niet zijn opgelost. Anders lopen we het risico dat we in een traject van maanden kwakkelen terecht komen en dat moet koste wat kost worden voorkomen.

 

5 thoughts on “Basispoort maakt valse start

 1. Lilian zegt:

  Helemaal eens; het onderwijs stagneert, verhoging van de werkdruk (ict-ers evident, leerkrachten moeten zoeken naar alternatieven), Basispoort komt niet voort uit het veld! Basispoort is daarnaast bevoogdend door uit de LAS de koppeling tussen jaargebonden software en leerkracht/leerling te maken.
  Passend onderwijs? Basispoort houdt het niet voor mogelijk.

 2. Rob Nihot zegt:

  Vandaag werd ik door de juffen van groep 3 benaderd met de vraag: Hoe kom ik bij veilig leren lezen? Zelf had ik al een fakefiguur ingevoerd zodat ik deze kon gebruiken om in de cloud te komen.
  Er was 1 juf die de uitnodiging had ontvangen om zich aan te melden met een wachtwoord en die
  kwam snel bij de eerste VLL pagina met IK. Van een andere juf was de uitnodiging verlopen. De vraag is of ik nu weer moet wachten op een nieuwe synchronisatie in de nachtelijke uren.
  Dat lijkt me sterk omdat dan alle leerkrachten weer een uitnodiging krijgen. UIteindelijk konden de juffen over elkaars gegevens beschikken om niet onvoorbereid op 2 september voor de groep te staan. De vraag is nu hoeveel uitnodigingen om een wachtwoord te maken inmiddels verlopen zijn
  bij maximaal 25 leerkrachten.
  Van Thieme kreeg ik 140 activatielinks toegestuurd. Wat moet ik daarmee?

 3. rob nihot zegt:

  Het is nu 20 september en nog steeds kunnen leerkrachten niet in Basispoort. Zij krijgen gewoon geen uitnodiging om zich aan te melden. Op de basispoortsite staat dat Parnassys en Dotcom gegevens leveren maar waar blijft Esis? Om de zoveel dagen ben ik met XML – maker bezig om de laatste gegevens geleverd door de schooladministratie aangevuld met die van de leerkrachten in en XML – bestand te zetten om dit voor 0.00 uur up te loaden.
  Onze school werkt met Thieme. Voor de zomervakantie hadden we een proefversie van Alles Telt en als je nu naar http://www.leerkrachtmenu.nl gaat kom je de groepen van vorig jaar nog tegen. De laatste gegevens zouden toch gekoppeld worden aan de te gebruiken software van dit moment?
  Dit moest ik even kwijt.

 4. Rob Nihot zegt:

  Rovict van Esis beweert nu klaar te zijn om de gegevens van het LAS autopmatisch te kunnen overzetten maar nu is Basispoort weer bezig om te kijken of dat wel kan. Het is bijna december en nog steeds moet ik handmatig de gegevens invoeren. Dat is toch te gek voor woorden!! En dan moet ik ook nog eens wachten op een authorisatiesleutel.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *