Video is de nieuwe IT

video2‘Video killed the radiostar’ zong het bandje The Buggles 35 jaar geleden al. Nu wilde dat in het begin nog niet zo’n vaart lopen. Weliswaar werd met MTV de videoclip een steeds belangrijker element in de popmuziek, maar radio bleef, ook in de jaren ’80 en ’90, de belangrijkste bron voor het luisteren van muziek. De meeste huishoudens hadden destijds 1 TV en daar werd in het algemeen niet de hele dag MTV op getoond.

Inmiddels is de wereld volledig op z’n kop gezet. Middels internet hebben we persoonlijke toegang tot een haast ongelimiteerde hoeveelheid media. Van nieuws tot muziek. Bovenal verschuift de content steeds meer naar video, naar beeld. Ook op de nieuwssites van traditionele media (kranten) maakt video een steeds groter onderdeel uit van het aanbod. Veel artikelen zijn reeds voorzien van links naar video. In de regel ter ondersteuning van het artikel, maar steeds vaker wordt de video het artikel. Daarnaast ploetert de traditionele TV om boven te blijven. Tablets e.d. hebben een enorme verandering met zich meegebracht in de manier waarop wij ‘TV’ kijken. We kijken wat we willen, wanneer we willen. ‘Het nieuwe kijken’ is vooral online. In die zin is de overname van de digitale tak van Videoland door RTL media een logische stap. En dit is nog maar het begin. Het video essay is ook al in opkomst.

Videobellen gaat een grote vlucht nemen. Snelle verbindingen, betere software en video compressie maken dit allemaal mogelijk. Hoogwaardige conference calls maar dan middels standaard apparatuur als laptops, tablets en smartphones worden op korte termijn gemeengoed.

Ook moet u niet gek opkijken als u binnenkort de eerste sollicitatie per video krijgt. Er zijn als meerdere Business Schools die deze werkwijze hebben omarmt. U wilt bij ons een MBA volgen? Graag uw aanmelding en onderbouwing per video!

Video wordt letterlijk beeldbepalend. En dat houdt niet op bij het online kijken van een video op YouTube of straks bij RTL. Ook bedrijfscontent en toepassingen in bijvoorbeeld het onderwijs richten zich steeds meer op video. De consequenties daarvan moet u niet onderschatten. Zowel technologisch als organisatorisch. Want uw IT omgeving moet dat videogeweld allemaal wel kunnen verstouwen. Dit vraagt om gedegen en uiterst schaalbare IT infrastructuur. En hoe gaan we om met bedrijfsinformatie als een steeds groter deel hiervan de vorm van video krijgt?

Video mag dan de ‘radiostar’ nog niet geheel om zeep hebben geholpen, de impact ervan voor uw organisatie zal ongetwijfeld groot zijn. Geef het dus een prominente plek in uw IT bestemmingsplan!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *