SharePoint, Office 365, Google Apps een zaak voor directeuren en bestuurders?

samenwerken een cultuuromslag verandermanagement

 

Digitale samenwerkingsomgevingen zijn hot, zeker binnen het onderwijs. Een digitale samenwerkingsomgeving is een omgeving (bijvoorbeeld gebaseerd op SharePoint, Office 365, Google Apps, Blackboard ed.) waar je onafhankelijk van tijd en plaats en met elk soort PC, laptop, tablet of wat dan ook, zowel op school als via internet:

  • kunt samenwerken aan projecten zowel binnen een afdeling als daarbuiten;
  • onder regie van de school onderling bestanden deelt met wie dan ook;
  • zoekt in informatie binnen de samenwerkingsomgeving en daaraan gekoppelde bronnen;
  • samenwerkt aan documenten;
  • communiceert binnen een projectteam maar ook daar buiten;
  • ontwikkelingen als Flipped Classroom en MOOC’s kunt adopteren;
  • enz.

Een samenwerkingsomgeving kan zich ontwikkelen tot een Portal of Elektronische Leer Omgeving. Echter lang niet altijd zijn samenwerkingsomgevingen succesvol. Er zijn twee belangrijke oorzaken:

  1. De ontwikkeling en implementatie van een samenwerkingsomgeving wordt technisch en vanuit een IT-perspectief  opgepakt.
  2. Omdat er zoveel mogelijk is wordt de samenwerkingsomgeving te mooi gemaakt.

Wanneer je begint met de techniek door te kiezen van een oplossing (bijvoorbeeld Microsoft SharePoint, Office 365, Google Apps e.d.) komt de focus al gauw op alle mogelijke functionaliteit te liggen. Natuurlijk zijn al die functionele handigheidjes mooi en toepasbaar. Echter, wordt daarmee het beoogde doel van de samenwerkingsomgeving bereikt? Digitaal ‘samenwerken’ is geen IT-feestje maar een verandering in ‘samen werken’. Het is vooral besturen en organiseren in plaats van alleen faciliteren en beheren van IT.

Kijk eens in plaats van de techniek naar… uzelf, uw docenten, ondersteunend personeel, studenten, zakelijke partners e.d.. Dit om inzicht te krijgen hoe we werken en samenwerken, waar de waarde ligt van samenwerken, wat succesfactoren en risico’s zijn enz.. Het is een hele uitdaging om alle verschillende culturen en generaties te laten samenwerken in een digitale samenwerkingsomgeving. Wat te denken van de studenten. Zij hebben hun eigen Dropbox voor uitwisseling van documenten, hun eigen social media voor communicatie en afstemming.

Zie een digitale samenwerkingsomgevingen als een organisatorisch en veranderkundig project met een belangrijk IT-component als het om faciliteren gaat. Als de ontwikkeling van een digitale samenwerking zo wordt benaderd komt er gegarandeerd iets anders uit dan wanneer vanuit een oplossing of techniek wordt gewerkt aan een digitale samenwerkingsomgeving. De moraal: benader digitaal samenwerken eerst vanuit een functioneel perspectief en laat dan pas de techniek volgen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *