Het nieuwe werken en kennisdeling: kans of bedreiging?

nieuwe baas yahooHet nieuwe werken: volgens velen is het onvermijdelijk, mede vanwege de opkomst van een nieuwe generatie Y die zelfstandiger en binnen zelfgebouwde netwerken wil werken en op zoek is naar meer balans tussen werk en privé. In dat kader moeten medewerkers ondermeer gefaciliteerd worden in thuiswerken.

De jonge generatie wil wel

Op zich veelbelovend als medewerkers echte netwerkers worden en “kennis delen is macht” (nog zo’n kenmerk van de generatie Y) als adagium hebben. Het biedt de kans om als organisatie te innoveren. Maar dan moet die kennis wel intern gedeeld kunnen worden. Ook de impliciete kennis die zich lastig laat vatten in een systeem.

Iets waar de jonge generatie Y in ieder geval voor open lijkt te staan. Uit recent onderzoek is naar voren gekomen dat net afgestudeerden graag naar kantoor komen om kennis uit te wisselen met ouderen. Daarbij gaat het met name om zaken die niet in boeken of kennissystemen staan en die niet via een oplossing als Unified Communication gedeeld kunnen worden. Jonge medewerkers lijken zodoende gebaat te zijn bij een leerling/gezelrelaties waarbij een jonge afstudeerder meeloopt met een ervaren oudere medewerker en via observaties en het stellen van vragen kan leren. En als junioren en senioren dan eenmaal met elkaar in gesprek zijn, zullen de junioren hun kennis ook wel inbrengen.

Fysiek samenwerken belangrijk

Volgens een recente blog van Aart Bontekoning (blogger bij hetnieuwerken.nl) is het nieuwe werken gegeven voorgaande eerder een bedreiging dan een kans. Bij het Nieuwe Werken werken medewerkers immers meer zelfstandig en meer op afstand. Waardoor ouderen minder impliciete kennis kunnen overdragen en minder snel nieuwe ideeën oppakken die worden ingebracht door nieuwe medewerkers. Bontekoning refereert in zijn blog ook aan een publicatie van Marjette Slijkhuis, docent Toegepaste Psychologie aan de Hanzehogeschool Groningen. Zij stelt juist dat fysiek samen zijn ervoor zorgt dat mensen meer lol in hun werk hebben en effectiever samenwerken. Anders ontstaat er volgens haar al snel een gebrek aan afstemming.

Het gelijk van Marissa Meyer

Heeft Marissa Mayer (zie foto), de CEO van Yahoo die recent het thuiswerken heeft afgeschaft, dan toch gelijk en is het Nieuwe Werken meer een bedreiging dan een kans voor kennisdeling en innovatie? Iets om over na te denken in de vakantieperiode.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *