Waarom iedere manager verstand van IT moet hebben

dom blondjeBij EV roepen we het al jaren, maar nu is ook uit een onderzoek van McKinsey naar voren gekomen dat managers dringend meer grip moeten krijgen op de technologie die bepalend is voor hun marktsegment. IT is namelijk meer en meer een strategisch middel geworden. Niet alleen omdat nieuwe technologieën nieuwe businesskansen bieden, maar ook omdat IT kan zorgen voor kostenbesparingen door bedrijfsprocessen vergaand te automatiseren.

 

Voorbeelden uit de praktijk

Mooi voorbeeld ter illustratie van de strategische waarde van IT is de Free Record Shop, dat recent failliet ging. Volgens velen doordat zij het internet te lang genegeerd hebben. Hierdoor zijn zij de markt kwijtgeraakt aan relatief nieuwe partijen als bol.com. Hier tegenover staat een organisatie als Wehkamp, dat de strategische waarde van het internet wel op tijd heeft ingezien.

 

Management als volwaardig gesprekspartner

Voor Wehkamp is de overgang naar het internet een ingrijpende operatie geweest die enorme investeringen heeft gevergd. Voor deze investeringen zou het management geen geld hebben vrijgemaakt als men niet overtuigd was geweest van het belang van het internet. Een hoofd IT of een CIO met een visie is in zo’n geval niet genoeg. De visie dient breder gedragen te zijn binnen het management. Maar dat kan alleen als men in ieder geval in functionele termen weet  waar men het over heeft. Het management moet op de hoogte zijn van technologische ontwikkelingen en die naar waarde kunnen schatten. Alleen zo kan er een samenspel tussen business en IT ontstaan dat er toe leidt dat de organisatie mee gaat in de ontwikkelingen.

 

Management als regisseur

Naar mijn mening is het ook het lijnmanagement (de business) dat (die) de regie moet voeren over de IT-ontwikkelingen. Het lijnmanagement is immers integraal verantwoordelijk dus ook voor het tijdig adopteren van IT-ontwikkelingen. Te veel zie ik nog dat organisaties roepen dat er een functioneel beheerorganisatie ingericht moet worden die de regie over IT moet voeren. Deze wordt dan bijvoorbeeld in het negenvlaksmodel van Maes gepositioneerd in de middelste kolom.

Ik vind dit echter een gevaarlijke ontwikkeling. Voordat je het weet roept het lijnmanagement namelijk dat men geen verstand heeft van IT en dat men daar een CIO en functioneel beheerders voor heeft aangesteld. Die worden dus in feite als ‘excuus-Truus” gebruikt om niet over IT na te hoeven denken.

Wat dat betreft vindt ik er wel iets voor te zeggen om het negenvlaksmodel standaard weer te geven zoals in onderstaande figuur.

 vraag en aanbod v2

Hiermee wordt tot uitdrukking gebracht dat functioneel beheer niet iets op zichzelf staand is maar bij de business hoort. Wellicht dat de business dat ook sneller geneigd is de regie naar zich toe te trekken. Zoals het hoort! Een manager die roept dat hij geen verstand heeft van IT kan echt niet meer in deze tijd!!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *