Onnodige vertraging in uw IT-projecten of snel een (eigenlijk niet capabele) leverancier?

800px-Fyra-V250-Den_HaagIedereen heeft het weer net als vroeger over de NS. Alleen gaat het niet meer om de vraag of de treinen op tijd rijden maar om de vraag of de Fyra ooit zal gaan rijden met treinen van Ansaldo Breda. Daarbij ontkomt ook de gevolgde aanbestedingsprocedure er niet aan om onder een vergrootglas te worden gelegd en in veel analyses werd gesteld dat er geen ervaringseisen aan de leverancier zijn gesteld. Stel nu eens dat dat waar is.

Dat zou in mijn optiek niet alleen een flinke misser zijn bij een complexe aanbesteding als die voor de treinen van de Fyra, maar ook in het geval van menig IT-aanbesteding. En dan met name bij IT-dienstverlening! Stelt u eens voor dat de partij waar u als organisatie met 30 vestigingen en 2.000 werkplekken uw dienstverlening onderbrengt bij een organisatie die dat nog nooit heeft gedaan.

Dan zullen ze vast niet inschrijven zegt u dan. Maar er hoeft maar een partij te zijn die denkt “zonder bluf is het leven duf!”, de eisen en wensen niet helemaal naar waarheid beantwoordt en denkt “Wie weet lukt het!”.  Zowel u als de betreffende leverancier hebben dan een spoordijk van een probleem: u krijgt niet wat u heeft gevraagd en de leverancier moet iets gaan doen wat deze niet kan waarmaken . En ook al is het juridisch nog zo mooi in de overeenkomsten opgeschreven, waarschijnlijk moet de leverancier zo diep gaan om te voldoen aan de overeenkomst dat deze zichzelf kaal plukt. En u weet wat het is met kale leveranciers; daar kun je ondanks boetebedingen en dergelijke niets van plukken!

Bovenstaande is natuurlijk gechargeerd, maar als u te maken krijgt met een leverancier die te weinig ervaring heeft moet er veel tijd worden besteed aan het oplossen van problemen, met name in de implementatie waar ervaring van cruciaal belang is.

Dat is onvergeeflijk want dan loopt uw IT-project vertraging op die te voorkomen was door voor de aanbesteding goed na te denken over de te stellen ervaringseisen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *