Inventarisatie: quick wins!

Heeft u overzicht op de actuele hard- en software? Diverse organisaties waar ik voor aan de slag ben geweest (en ben) geven aan hierover te (kunnen) beschikken. In veel situaties klopt dit gelukkig ook. Het inzicht in wat er precies aanwezig is en gebruikt wordt is noodzakelijk bij het overstappen naar bijvoorbeeld een andere IT-dienstverlener of netwerkbeheerder.

De in gebruik zijnde hard- en software kunnen door netwerkscanprogramma’s geïnventariseerd worden. De resultaten hiervan geven een idee van wat er aanwezig is. Dekt dit de lading? Meestal niet. Hoe vaak wordt een laptop en/of tablet niet op eigen initiatief aangeschaft en ingezet als zakelijk hulpmiddel? Ik zie er veel! Is dat een probleem? Niet direct. Wel als je bijvoorbeeld een back-up wilt terug zetten en tot de conclusie komt dat er geen back-up is.

Ook het overzicht van applicaties kan interessant zijn. Met name organisaties met meerdere locaties kunnen boeiende uitkomsten weergeven.  Enkele voorbeelden: verschillende versie van dezelfde applicaties, verschillende applicaties welke hetzelfde doel (en daarmee dezelfde functionaliteit) hebben, applicaties die (meerdere) updates achterlopen, applicaties die te veel functionaliteit bieden en te veel of te weinig licenties. En waar zijn eigenlijk de licenties gebleven?

Het inzichtelijk hebben van deze informatie is niet alleen waardevol voor de partij die hiernaar vraagt, maar biedt uw organisatie ook de kans de bezem er eens door te halen en de eerste besparing te realiseren!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *