Rendement uit IT is afhankelijk van bestuurders en directie.

valse start opdrachtgeverschap

Stel: Uw IT-afdeling voert een IT-plan uit en is hard aan het werk om de IT aan te laten sluiten op de business om processen geolied te laten lopen. De studenten moeten digitaal kunnen beschikken over studiemateriaal of burgers kunnen thuis hun vergunningszaken regelen in plaats van aan de balie. Ondanks alle plannen, investeringen, inspanningen en goede bedoelingen wil het om de een of andere reden maar niet lukken het beoogde resultaat naar tevredenheid te behalen. Het beoogde rendement door het toepassen van IT blijft uit.

 

Gaat het mis bij de uitvoering van het IT-plan? Of daarvoor nog, bij het opstellen van het IT-plan? De oorsprong van het achterblijvende resultaat ligt verrassend vaak helemaal aan het begin, zo is onze ervaring. Te weten bij de opdrachtgever. Niet dat de opdrachtgever per definitie fouten maakt, maar het maakt nogal verschil op welk organisatieniveau of vanuit welke afdeling de opdracht wordt verstrekt. De opdracht om een IT-plan op te stellen dat als basis dient om de organisatie te voorzien van IT dat rendement oplevert. Een IT-bestemmingsplan noemen wij dat.

Komt de opdracht (al dan niet gedelegeerd) vanuit de IT-afdeling dan is het maar de vraag of de focus op de business wel voldoende is geborgd. De techniek krijgt de volle aandacht en ja, aan de business worden wat vragen gesteld. Al snel worden de mooiste IT-toepassingen gebouwd. Of het ook wordt gebruikt en of het rendement oplevert is maar de vraag.

Hoe krijgen we het nu voor elkaar om echt vanuit de vezels van de business te werken aan een IT-bestemmingsplan? Hoe kunnen we er voor zorgen dat straks de IT ook daadwerkelijk bijdraagt aan de organisatie en meer rendement oplevert? U raadt het al, door bestuurders en directie de voordelen van een IT-bestemmingsplan te laten zien en op dit niveau het opdrachtgeverschap te borgen. Zo kan de business daadwerkelijk betrokken worden bij het opstellen van het toekomstvast IT-bestemmingsplan dat aansluit op de business. Het wordt dus geen IT-feestje.

Wat gaan uw studenten of burgers merken van uw uitgevoerde IT-bestemmingsplan?

Met een valse start kun je niet winnen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *