Kan iedereen bij de pedalen?

Een IT-bestemmingsplan schept kaders en richting van de bestemming. Een belangrijk onderdeel van het bestemmingsplan is het programma. Het programma geeft richting aan de uit te voeren projecten, eventueel in volgorde van prioriteit.  Mogelijke programma-items zijn: de organisatie van de IT-afdeling en verhogen van de inzet van IT-onderwijs. Het verhogen van IT in het onderwijs kan consequenties hebben op de bestaande IT-voorzieningen. Maar ook – en niet geheel onbelangrijk – op de kennis en vaardigheden van docenten. Een kleuter in een Rolls Royce plaatsen is natuurlijk leuk, maar zal hij de wagen ooit in beweging krijgen? Misschien wel, maar het zal sneller gaan als hij bij de pedalen kan en beschikt over de nodige kennis van de omgeving waar hij zich in bevindt. Iets waar ook bij het veranderen van IT-omgevingen (zowel aan de harde als zachte kant) minimaal dezelfde aandacht aan moeten worden besteed om de bestemming te bereiken.

 

Aanpassingen in de IT-omgeving hebben veelal betrekking op andere werkplekapparatuur (voor zowel docenten als leerlingen) en de serveromgeving. Mits de organisatie de serveromgeving nog in eigendom heeft en wil behouden. Er zijn ondertussen meerdere manieren om dit gedeelte uit te besteden of als dienst af te nemen zodat de focus gelegd kan worden op onderwijs en niet op dat wat onder de motorkap ligt van de Rolls Royce.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *