Papieren tijgers bijten niet

Techniek blijft boeien. Dat is in ieder geval wat wij bij veel uitbestedingsprojecten zien. Met name binnen het onderwijs ligt de nadruk nog veel te vaak op het ‘Wat’. Ook als een IT-dienstverlener al geruime tijd de IT-infrastructuur beheert blijft men zich maar bezig houden met Windows, of zoiets. En is men er vooral van overtuigd dat er iPad’s nodig zijn. Want klaarblijkelijk kan dan IT in de klas pas echt goed worden toegepast. Maar wat we er nu echt mee willen, dat blijft mistig. Hoe komt dat nou toch?

De kern van het probleem ligt in het feit dat de transformatie van Automatisering naar Informatisering te vaak een papieren tijger blijkt te zijn. We kunnen de vroegere systeembeheerder nu wel opeens i-coach gaan noemen maar dat betekent niet dat deze rol ook zo wordt ingevuld. Informatisering gaat over functionaliteit, niet over techniek. Het gaat dus over wat we daadwerkelijk met IT in de klas willen bereiken. Maar ook hoe het secundaire proces door (en met) IT het beste kan worden ondersteunt. Dat vraagt dus om een goede afstemming tussen vraag en aanbod. En dat vraagt weer om mensen die functionele vragen kunnen stellen én beantwoorden. Waarbij het antwoord dus niet altijd leidt naar een iPad!

Juist organisaties die veel aandacht schenken aan dit veranderingsproces zijn in staat om daadwerkelijk meer rendement uit IT te halen. Het is niet zo dat organisaties die hier (te) weinig aandacht aan geven simpelweg onvoldoende rendement behalen. Het is veel meer dan dat. Zonder goed ingericht informatiemanagement ligt zelfs een IT-fiasco al gauw op de loer. Uiteindelijk is het mensenwerk: de juiste mensen op de juiste plek die de juiste dingen doen.

Transformatie is dus essentieel. Het punt is wel dat u dit zelf moet doen, externen kunnen u hoogstens helpen met het ontwerpen en inrichten. Maar vervolgens moet u echt zelf aan de slag. Want anders blijkt die tijger toch weer van papier te zijn. En die bijten dan wel niet, maar u heeft er ook niets aan. Dus: handen uit de mouwen en veranderen maar.

In de lezing die wij 12 juni geven zullen we ook dit aspect de revue laten passeren. In 90 minuten praten wij u bij over nut en noodzaak van een IT-regieorganisatie bij het uitbesteden van IT binnen het onderwijs. Mis het niet en schrijf u snel in!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *