Een goed idee is nog geen innovatie!

Innovatie zonder waarde in onderwijsKent u het ‘Willy Wortel’ effect op de innovaties binnen uw organisatie? De ‘IT’ heeft op verzoek van bestuurders iets geweldigs opgetuigd maar niemand die het gebruikt of er iets aan heeft. U kent vast wel voorbeelden als ‘Het Nieuwe Werken’ of ‘Paperless Office’ waarbij medewerkers toch een eigen bureau met fotolijstjes en stapels papier hebben toegeëigend. Of alle krijtborden in klaslokalen zijn vervangen door digitale borden maar deze worden alleen gebruikt voor de klassieke instructie net als op een krijtbord. Met als enig voordeel geen krijtstof meer in de klas te hebben. We hadden een goed idee maar de uitkomt is niet helemaal wat we bedoelen.

Onze ervaring is dat het proces om te komen tot succesvolle innovatie van IT in het onderwijs net zo iets is als het proces om te komen tot kansrijke uitvinden. De stappen om te komen tot succesvolle innovatie zijn:

  1. Het hebben van een visie.
  2. Onderzoek waar behoefte en de waarde ligt.
  3. Creeren van ideeën (scenario’s).
  4. Onderzoek naar (technische) haalbaarheid en realisme om het beoogde rendement te kunnen realiseren.
  5. Opstellen van de business case om mogelijke scenario’s te motiveren en te verantwoorden.

Een goed idee implementeren is misschien wel vernieuwend maar nog geen succesvolle innovatie. De innovatie in het onderwijs is pas geslaagd als het meer rendement oplevert dan in de oude situatie. De IT kan daarin een cruciale ondersteunende rol hebben.

Wat gaat u met uw idee doen?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *