In 2017 Bring Your Own Device verplichte kost!

byod ipad aanbesteding-1Volgens Gartner zal in 2017 meer dan de helft van de bedrijven haar werknemers verplichten hun eigen devices te gebruiken. Daarnaast moet elke organisatie om de paar jaar zijn mobiele contracten vernieuwen, simpelweg omdat deze in de regel voor 2 jaar worden afgesloten.

Als basis voor zo’n aanbesteding moet uiteraard worden bepaald hoeveel mobiele contracten moeten worden ingekocht, zowel voor spraak als data. Bepalend voor het benodigde aantal is hoe een organisatie omgaat met ‘Bring Your Own Device’ (BYOD), immers als medewerkers hun eigen toestellen mogen gebruiken zijn er geen toestellen van de zaak meer nodig.

Daartegenover staat dat als een organisatie kiest voor ‘Choose Your Own Device’ juist voor iedere medewerker een abonnement (en een toestel) zal moeten worden ingekocht. Een vraagstuk is dan of deze toestellen onderdeel van de aanbesteding worden (en dus bij de mobiele provider worden afgenomen) of dat deze bij een andere partij worden ingekocht. Ook moet bepaald worden welke aanvullende diensten van de provider verwacht worden.

Invoering van BYOD heeft verder tot gevolg dat een organisatie zal moeten bepalen hoe zij omgaan met security. Immers, informatie en documenten kunnen eenvoudig verloren worden of in verkeerde handen komen. Omdat leveranciers steeds meer diensten verlenen omtrent ‘mobile security’ is het wenselijk bij de aanbesteding van de mobiele contracten helder te hebben hoe de organisatie hier mee omgaat en wat er van de leverancier wordt verwacht.

Ook op het vlak van de belkosten heeft BYOD invloed. Veel organisaties hebben onderling bellen tussen collega’s afgekocht. Dit geldt dan alleen voor de telefoonnummers uit de eigen mobiele vloot (en de vaste nummers). ‘Vreemde’ nummers, zoals het 06 nummer van de medewerker zelf, vallen hier niet onder en de organisatie krijgt dus hogere kosten voor het bellen naar deze nummers. Ook dit is in aanbesteding een aandachtspunt, met name bij het bepalen van de verwachte belvolumes.

Kortom, moeten de mobiele abonnementen worden aanbesteed, zorg dan dat het BYOD beleid helder is!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *