Lastig te beheren die iPhones en Galaxy’s….

iphone galaxy mdmBeheer van mobiele telefonie wordt lastiger nu steeds meer medewerkers een smartphone hebben. Smartphones zijn ondertussen sterk vergelijkbaar met een (mobiele) PC, waar je dan ook nog mee kan bellen en die mee naar huis genomen wordt. Moet je als organisatie dat nog wel zelf willen beheren of kan een dienstverlener dat misschien beter ?

Daar waar medewerkers ‘vroeger’ alleen een ‘gewone GSM’ gebruikten en het beheer zich beperkte tot het bestellen van toestellen of SIM kaarten zijn de huidige smartphones veel complexer en neemt de beheerlast serieus toe. Ook spelen er veel meer vraagstukken, bijvoorbeeld omtrent security, kosten en inzet van eigen apparatuur.

Omdat bij een organisatie niet altijd voldoende kennis voorhanden is en ook de tijd ontbreekt wordt dit beheer, of delen ervan, steeds vaker bij dienstverleners belegd. En die dienstverleners spelen hier op in, bijvoorbeeld door het ontwikkelen van diensten waarmee zo veel mogelijk zaken direct door de medewerkers zelf bij de leverancier kunnen worden afgehandeld.

Zeker bij “CYOD’ (Choose Your Own Device) kan een organisatie zo beheertaken bij de leverancier beleggen; iedere medewerker krijgt toegang tot een website waarop hij kan kiezen uit enkele door de organisatie goedgekeurde toestellen, inzicht heeft in zijn verbruik en mogelijkheden, en waarbij de eventuele facturering en vragen direct met de medewerker worden afgehandeld. Aanvullend regelt de leverancier alle security zaken met een MDM tool.

Heb je als organisatie dan helemaal geen beheer meer aan mobiele telefonie? Nou nee, je zal nog steeds grip moeten houden op de mobiele vloot: welke functies mogen een smartphone, welke toepassingen mogen worden gebruikt, uit welke toestellen mag gekozen worden, worden de juiste abonnementen gebruikt, hoe presteert de leverancier, etc. En deze regiefunctie kan dan gelijk ook bepalen hoe dezelfde vraagstukken worden ingevuld voor tablets …….

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *