Bewegende doelen? Bestemmingsplan i.p.v. projectplan

Als opdrachtgever sta je aan het begin van een IT-verandertraject. Of misschien wel middenin. Het zijn vaak langdurige projecten in een razendsnel veranderende wereld. Hoe bepaal ik nou mijn projectdoelstelling? Of, nog lastiger: welke resultaten wil ik aan het eind hebben bereikt? De richting is bekend en toch is concretiseren moeilijk. Bovendien wil je als opdrachtgever profiteren van voortschrijdend inzicht gedurende het project en de almaar ontwikkelende technische mogelijkheden. Hoe ga je hiermee om als opdrachtgever?

Steeds vaker is het lastig, of onmogelijk, om aan begin van het IT-project al een einddoel te bepalen en dit in een projectplan te benoemen. Is er wel een richting die bepaald kan worden, noem het dan een bestemmingsplan i.p.v. een projectplan. Het project kan derhalve worden opgestart, maar de doelen en resultaten kunnen slechts voor een eerste fase worden bepaald. Na oplevering  van de resultaten van de eerste fase, wordt het bestemmingsplan heroverwogen. Vervolgens worden opnieuw voor de volgende fase doelen en resultaten gedefinieerd. Net zolang totdat de het bestemmingsplan verandert in een einddoel en eindresultaten. Tot die tijd is het in feite een bewegend doel!

Door het project op deze wijze te benaderen wordt steeds gefocust op de korte termijn. Het korte termijn resultaat draagt bij aan het te vormen eindresultaat. Het kunnen inspelen op veranderingen gedurende het project is belangrijker dan het volgen van een strak plan. Zo te werken vraagt moed, maar is noodzakelijk. Noodzakelijk om complexer IT-projecten eenvoudiger tot een goed einde te brengen. De basis voor het werken op een dergelijke wijze is afgeleid van SCRUM, een zgn. ‘agile’ projectmanagement aanpak die veel wordt toegepast bij software-ontwikkeling.

One thought on “Bewegende doelen? Bestemmingsplan i.p.v. projectplan

  1. Leon Dohmen zegt:

    Het eerste deel van je betoog is heel herkenbaar, René.

    De relatie die je echter legt naar Scrum begrijp ik niet. Wat je voorstelt kan ook met PRINCE2 of welke projectmanagementmethode dan ook. Veel te veel consultants en adviseurs verwijzen naar Agile of Scrum als oplossing voor alles wat complex wordt genoemd….

    Vriendelijke groet,
    Leon Dohmen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *