Telefonie uit de cloud, iets voor ons?

iphone cloud hosted voip voiceIs een eigen telefooncentrale nog wel nodig en kan een ‘cloud’ leverancier dit niet veel beter ? Kan telefonie net als andere onderdelen van de IT niet ook naar ‘de cloud’ ? Ja dat kan, diverse leveranciers bieden deze diensten maar telefonie uit de cloud heeft nog wel een paar aandachtspunten.

Hosted Voice of ‘Managed VoIP’ of ‘Cloud telefonie’ staat voor een telefonievoorziening waarbij vaste telefonie als dienst vanuit een leverancier wordt geleverd. Dit is vergelijkbaar met mobiele telefonie (GSM): Er zijn er alleen toestellen nodig en geen eigen telefooncentrale, er wordt betaald per toestel per maand met eventuele aanvullende kosten voor extra functies.

Klanten

Op dit moment is Hosted Voice vooral in gebruik bij kleinere bedrijven (<200 werkplekken). Met name deze bedrijven worstelen met het zelf organiseren van een betrouwbare en veilige IT-voorziening. In de grootzakelijke markt wordt vaak nog gekozen voor eigen aanschaf en eigen beheer van een telefoniesysteem, echter ook in dit marktsegment worden zaken steeds meer in ‘de cloud’ ingericht.

Leveranciers

De aanbodzijde kenmerkt zich door 3 soorten leveranciers:

  1. Providers als KPN en Vodafone die hun hosted aanbod voor vaste telefonie integreren met hun mobiele aanbod.
  2. Bestaande telefonieleveranciers die naast hun traditionele aanbod van levering van een systeem op klantlocatie ook een eigen hosted variant aanbieden.
  3. Nieuwe leveranciers die alleen een hosted variant aanbieden. Deze organisaties zijn relatief recent op de markt en diverse leveranciers leveren onder hun eigen naam eenzelfde technische oplossing van een ‘hosted voip provider’.

De markt van Hosted Voice is nog sterk in ontwikkeling. Omdat veel organisaties onderzoeken hoe hun IT eenvoudiger, veiliger, beter en goedkoper kan, kan Hosted Voice hier een goede aanvulling bij zijn. Tijd voor nader onderzoek; Wat past het beste bij de bedrijfsstrategie en IT-architectuur, hoe zit het met de kosten en wat past het beste bij relevante ontwikkelingen in de markt en bij de organisatie ?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *