Onderwijsportal als werkplek?

Portal als werkplekWat zou het mooi zijn als we onafhankelijk van besturingssysteem en webbrowser overal over dezelfde functionaliteit kunnen beschikken als op kantoor of het leslokaal en dat ouders altijd op de hoogte zijn van de resultaten van hun kind. In het onderwijs komen de eerste paddenstoelen uit de grond: portals die afgestemd zijn op de rol van de gebruiker: e-mail, rooster, kantoor- en onderwijsapplicaties exact afgestemd op de leerling, docent of zelfs ouders.

Naar verwachting zal een portal op termijn als volledige werkplek fungeren. Geen applicaties meer direct op de pc’s en altijd en overal dezelfde vertrouwde gebruikersinterface. Voorwaarde is wel dat alle gebruikte applicaties online beschikbaar zijn! Dit zal de invoering van BYOD een stuk eenvoudiger maken. In de ideale situatie bestaat er immers geen afhankelijkheid meer ten aanzien vanAndroid, Windows of een andere besturingssysteem. Hierdoor is het pad naar het gebruik van verschillende tablets, laptops en andere apparaten binnen een werkplekomgeving gelegd.

Het idee is goed, sommige van onze cliënten passen het al in de praktijk toe. Welke organisaties gaan deze portals bouwen, leveren en onderhouden? Microsoft met Office 365? Google met iGoogle of Google+? Of toch echte portal bouwers? En, in welk tijdspad komen (onderwijs) applicaties beschikbaar via het web zodat een portal als volledig werkplek gezien kan worden?

One thought on “Onderwijsportal als werkplek?

  1. Karsten van Deutekom zegt:

    Wie gaat die portals bouwen? Krijgen we weer zo’n versplintering en gaan allerlei goedwillende partijen als ‘Bob’ aan het bouwen of neemt de overheid zijn verantwoordelijkheid om zo’n portal voor het hele onderwijs te laten bouwen, zoals ze in Engeland al gedaan hebben? Kennisnet/Kennisportal ………. mmmm, mooie match.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *